SMUČARSKI SKOKI

Radelj išče rešitve za Avstrijko

Nekdanji slovenski skakalni as od poletja bdi nad Sophie Sorschag. Korošica bi po sporu z domačo zvezo tekmovala za drugo državo.
Fotografija: Jure Radelj in Sophie Sorschag. FOTO: J. R.
Odpri galerijo
Jure Radelj in Sophie Sorschag. FOTO: J. R.

Po končani skakalni karieri se Jure Radelj dokazuje kot trener. Poleti je sprejel nov izziv in prevzel vodenje Sophie Sorschag, ki so jo – kot je sama pojasnila – konec aprila povsem nepripravljeno izključili iz Avstrijske smučarske zveze (ÖSV). Ker ni več videla izhoda, se je odločila oditi na svoje, prek zamejskega trenerja Janka Zwitterja, ki je več kot deset let vodil japonsko zvezdnico Saro Takanaši, in Vasje Bajca pa je slednjič prišla do Radlja.

»Sodelovati sva začela konec julija, ko je bila Sophie še sredi rehabilitacije zaradi kolena, ki si ga je huje poškodovala februarja letos pri predolgem skoku na tekmovanju za celinski pokal v Brotterodeju. Zaradi dolgotrajnega okrevanja, ki ga zahteva takšna poškodba, sva se na skakalnico odpravila šele pred kratkim, doslej pa je opravila 40 skokov na 60-metrski in petnajst na 80-metrski napravi v Planici. Razveseljivo je, da ne čuti nobenih bolečin, kar potrjuje, da je bila operacija uspešna,« je Radelj sporočil med vožnjo s sedeža Fischerjevega podjetja, v katerem so za dve leti podaljšali sodelovanje s Sorschagovo.

To je le en dokaz, da pri tem proizvajalcu smuči verjamejo v 23-letnico iz Riž (Reisach) na avstrijskem Koroškem, ki je sicer že nekajkrat opozorila nase med elito. V svetovnem pokalu se je že trikrat prebila med najboljšo deseterico (najvišje s 7. mestom januarja lani v Titisee-Neustadtu), na lanskem svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Oberstdorfu pa se je s takratnimi reprezentančnimi kolegicami na ekipni tekmi veselila zlate lovorike pred drugouvrščeno Slovenijo.

Vpisal jo bo v žirovski klub

Sorschagova se je medtem izpisala iz avstrijskega sistema in išče možnosti, da bi odslej skakala za drugo državo. »Bila sva že na sestankih s predstavniki švedske, estonske in bolgarske smučarske zveze, ki so tudi zaradi vse bolj priljubljenih preizkušenj mešanih dvojic in ekip pokazale precejšnje zanimanje za to, da bi Sophie vzeli pod svoje okrilje. A za zdaj je ostalo le pri pogovorih, zato nama preostaja upanje, da se bo čim prej našla rešitev. Bila bi namreč velika škoda, če ne bi mogla tekmovati, saj je zelo obetavna skakalka. Za nameček je nadvse zavzeta in izjemno zaljubljena v ta šport. Sodeloval sem že z veliko športniki, a s tako marljivo tekmovalko še nisem delal,« je poudaril 44-letni Ljubljančan, ki je svojčas pri ljubljanski Iliriji bdel nad Špelo Rogelj in Uršo Bogataj.

Ob tem je zaupal, da Sophiejine korenine segajo tudi v Slovenijo, saj njeni praprastarši prihajajo s Ptuja. Kot je še pristavil, bo svojo varovanko vpisal v SSK Norica Žiri, da se bo lahko med čakanjem na novi potni list udeleževala vsaj tekem za slovenski pokal. V žirovskem klubu sicer skoke že trenira Juretova sedemletna hčerka Brina, za ta šport pa kaže zanimanje tudi dve leti mlajša Frida. Starejši hčerki Tija (15) in Aja (13) sta obetavni alpski smučarki. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije