KOŠARKA

Pred začetkom še malo prerivanja

Luka Dončić z Dallasom proslavil zmago v zadnji pripravljalni tekmi. S Kristapsom Porzingisom kot nekoć Dirk Nowitzki in Steve Nash?
Fotografija: Luko Dončića so morali miriti tudi Dallasovi trenerji. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Luko Dončića so morali miriti tudi Dallasovi trenerji. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Niz petih pripravljalnih tekem pred začetkom 74. sezone lige NBA so košarkarji Dallasa končali v slogu iz prejšnjega prvenstva: z drugo zmago, torej s 40-odstotno uspešnostjo. Pa vendar Luka Dončić ne omahuje ob vprašanju, kaj si obeta od naslednjih mesecev: »Tokrat se bomo v uvrstili v končnico. Moramo! In kot že lep čas pravim, načrtujem, da bi nekoč osvojil tudi šampionski prstan.«

Ni kaj, drzne besede za komaj 20-letnega člana moštva, ki je v prejšnji sezoni dobilo le 33 od 82 tekem (40,2 odstotka), izenačilo drugi najslabši iztržek kluba v zadnjih dveh desetletjih in zasedlo predzadnje mesto v zahodni konferenci elitne lige. A Dončić je že rosno mlad prepričal evropske ljubitelje košarke, da zna delati čudeže, lani pa še Američane. Osvojil jih je na mah z raznovrstno in domiselno igro, s katero je postal vodja Dallasove zasedbe in v njej prevladoval pri vseh pomembnejših statističnih prvinah. Nazadnje je skoraj soglasno osvojil lovoriko za najboljšega novinca leta; na glasovnicah sto novinarjev je bil kar 98-krat na prvem mestu. Druga sezona v ligi NBA bo zanj nekaj povsem drugega. Nič več ga ne bomo primerjali s Traejem Youngom, ob njem bo namesto sveže upokojenega Dirka Nowitzkega igral odlični latvijski center Kristaps Porzingis, ki je okreval po operaciji strgane križne vezi v kolenu, tekmeci pa ga ne bodo več gledali kot nadobudnega fantiča, ki je izjemno simpatičen tudi navijačem nasprotnih moštev. Vse skupaj bo šlo bolj na nož, kar je potrdil zadnji ogrevalni dvoboj z LA Clippers pred uradnim startom prvenstva, ki se bo za Dallas Mavericks začel v noči na sredo z Washingtonom. Dončić se je v tretji četrtini zapletel v prerivanje z branilcem Teranceom Mannom in oba sta si prislužila tehnično napako. Ljubljančan je sicer ob zmagi s 102:87 zbral 15 točk, 13 skokov in 3 podaje, a tudi 9 izgubljenih žog, Porzingis pa je dodal 18 točk in 13 skokov.

Pohvale Reggieja Millerja

»Zavedam se, da bo odslej marsikaj drugače. A pod pritiskom igram od 16. leta starosti in v tem času sem ga vzljubil,« pravi slovenski as in zagotavlja, da se je dobro pripravil za nove izzive in dodatno obogatil svoj košarkarski repertoar. »Luka bo postal še hujša nočna mora za tekmece. Uživam v najinem sodelovanju, čeprav se morava še uigrati do zadnje podrobnosti,« je prepričan 221 cm visoki Porzingis, ameriški novinarji pa napovedujejo, da bo z Dončićem tvoril tako uspešno navezo, kot sta jo ob prelomu tisočletja Nowitzki in Steve Nash. »Po nizu odmevnih prestopov v ligi NBA ne manjka fantastičnih navez. Pri LA Clippers sta združila moči Kawhi Leonard in Paul George, pri LA Lakers LeBron James in Anthony Davis, pri Brooklynu bosta odlična Kevin Durant in Kyrie Irving, ko si bosta opomogla po poškodbah. Dončić in Porzingis ne zaostajata veliko za njimi, vidi se jima, da se dobro poznata, ker sta že igrala drug proti drugemu in se proučila. A pošteno se bosta morala potruditi, saj bo konkurenca v zahodni konferenci še močnejša kot v prejšnjih sezonah,« je odločen legendarni as Reggie Miller, zdaj analitik na televizijski mreži TNT.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije