KOŠARKA

Pot do Tokia vodi prek Kaunasa

Slovenski košarkarji za olimpijske igre najprej s Poljsko in Angolo. Če bodo v skupini prvi, jih bo bržkone pričakala gostiteljica Litva.
Fotografija:
Odpri galerijo

Če bi upoštevali povprečno moč tekmecev slovenske košarkarske reprezentance v dodatnih kvalifikacijah za olimpijske igre 2020, bi lahko dejali, da ji je bil žreb kar naklonjen. Na drugih treh turnirjih bo igralo več slovitih moštev, kar pa ne pomeni, da v Kaunasu ne bo vroče. V košarkarski metropoli Litve se bodo evropski prvaki najprej v skupini B pomerili s Poljsko in Angolo, če bodo v njej osvojili prvo ali drugo mesto, jih čaka še polfinale (in morda tudi finale) proti tekmecu iz skupine A z Venezuelo, Južno Korejo in vedno močno Lietuvo. V Tokio bo potoval le eden.

V Kaunasu bo torej Slovenijo pričakalo pet udeležencev letošnjega svetovnega prvenstva, podobno željnih uvrstitve na OI kot naši košarkarji, ki so spremljali mundial le v medijih in še niso dočakali ognjenega krsta pod petimi krogi. Na Kitajskem so se septembra najbolje odrezali Poljaki, saj so zasedli osmo mesto ter med drugimi ugnali Venezuelo, Kitajsko in Rusijo, v četrtfinalu pa klonili pred poznejšimi prvaki iz Španije. Litovci so končali SP na 9. stopnički, Venezuelci na 14., Korejci na 26. in Angolci na 27., kar je za naše košarkarje vsekakor ugodnejši razplet, kot če bi morali igrati na kakšnem drugem turnirju. V kanadski Victorii se bodo, denimo, med drugimi udarile domača reprezentanca s številnimi asi iz lige NBA, Grčija, Češka in Turčija, v Splitu ob Hrvaški še Nemčija, Rusija in Brazilija.

Dončić »le« 22 točk

Slovenski ljubitelji košarke lahko le upajo, da se bodo izbranci selektorja Rada Trifunovića med 23. in 28. junijem zbrali v polnem številu. Torej tudi z Luko Dončićem, ki je v celoti izpustil projekt 2019, da bi se posvetil začetku kariere v ligi NBA. To mu je uspelo v fantastičnem slogu, kar je dokazal tudi zadnji Dallasov dvoboj z LA Clippers. Moštvo iz Kalifornije po prihodu junaka zadnjega finala Kawhija Leonarda iz Toronta ter odličnega strelca in obrambnega aduta Georgea Paula iz Oklahome spada v najožji krog favoritov za naslov prvaka, a se je ob zmagi s 114:99 popolnoma osredotočilo na slovenskega asa.
»Dobro vemo, da je pri Dallasu marsikaj odvisno od Luke. On ustvarja akcije, zadeva in skače. Zato smo se potrudili, da smo ga utrujali in zmanjšali njegov odpor,« je potrdil Paul, potem ko je s soigralci omejil Dončićev učinek na 22 točk ob metu za tri točke 0:8, 8 skokov in 6 podaj.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije