KOLESARSTVO

Pogačar in Mohorič po zmago na bele ceste

Na toskanski preizkušnji s kar 63 km makadama se obeta prvovrsten kolesarski spektakel.
Fotografija: Tadej Pogačar po zmagi na dirki po ZAE sodi med favorite tudi pred toskansko klasiko Strade Bianche. FOTO: Stephane Mahe/Reuters
Odpri galerijo
Tadej Pogačar po zmagi na dirki po ZAE sodi med favorite tudi pred toskansko klasiko Strade Bianche. FOTO: Stephane Mahe/Reuters

Čeprav šteje le 15 let, dirko Strade Bianche (bele ceste) številni že postavljajo ob bok kolesarskim spomenikom, enodnevnim dirkam z več kot stoletno tradicijo. Toskanska klasika s kar 63 kilometri makadamskih cest je postala velika uspešnica tako med navijači kot tekmovalci. Med tistimi, ki so prisegli, da bodo nekoč zmagali v Sieni, sta tudi Tadej Pogačar in Matej Mohorič.

Vnovič bosta poskusila že danes, ko se bo na 184 km dolgo preizkušnjo z 11 makadamskimi odseki in na ducate kratkih in strmih vzponov podala izjemno močna konkurenca. Pogačar kot kapetan ekipe UAE (v pomoč mu bo tudi Jan Polanc) in Mohorič kot prvi mož zasedbe Bahrain Victorious (v njej bosta tudi Domen Novak in Jan Tratnik) bosta imela med drugimi opravka tudi s sveto trojico klasičnih dirk, branilcem lanske zmage Woutom van Aertom (Jumbo Visma), šampionom dirke po Flandriji Mathieujem van der Poelom (Alpecin Fenix) in svetovnim prvakom Julianom Alaphilippom (Deceuinck Quick Step).
 

Lani dirkali pri 40 stopinjah


Tej trojici največ možnosti pripisujejo tudi stavnice, na katerih na peto mesto umeščajo Pogačarja, ki je z zmago na dirki po ZAE pokazal vrhunsko pripravljenost. Mohorič kotira nekoliko nižje, vendar je tudi dobro pripravljen in motiviran. »To je moja najljubša dirka v sezoni. O zmagi v Sieni sanjam, odkar sem dirko prvič spremljal po televiziji. Letos bom še posebno pazil na svojo opremo in upal na več sreče kot lani, ko mi je trikrat počila guma. Upam, da mi bo šlo dobro po makadamu in klancih ter da se bom na zadnjem vzponu boril za zmago,« je povedal 26-letni Gorenjec, ki je lani na slovitem trgu Il Campo končal na 19. mestu, medtem ko je bil Pogačar 13. Obema bolj ustrezajo sedanje razmere kot lanske, ko so zaradi pandemije dirko pripravili 1. avgusta pri 40 stopinjah Celzija. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas