KOLESARSTVO

Pogačar in Mohorič na ražnju belih cest

V Toskani se danes vrača kolesarska liga prvakov.
Fotografija: Tadej Pogačar se bo danes boril z makadamom in hudo vročino. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Tadej Pogačar se bo danes boril z makadamom in hudo vročino. FOTO: Jure Eržen

Za kolesarske navdušence je odštevanja konec, danes se bo ob 13.45 začela dirka Strade Bianche, prva preizkušnja svetovne serije, ki so jo zaradi pandemije prekinili 14. marca po 7. etapi dirke Pariz–Nica. Vrnitev vrtenja pedalov na najvišji ravni bo spektakularna, toskanska preizkušnja je po okusu najbolj trdoživih kolesarjev in sladokuscev med navijači. Na račun bodo prišli tudi slovenski, na startu bo šest naših kolesarjev, Tadej Pogačar (UAE) in Matej Mohorič (Bahrain McLaren) pa bosta merila na najvišja mesta.

Strade Bianche ne sodijo med kolesarske spomenike s stoletno tradicijo, dirka, ki so jo prvič priredili leta 2007, pa vseeno sodi med najbolj vznemirljive in prestižne v svetovni seriji. Edinstvena je zaradi 63 km makadamskih cest, razdeljenih v 11 odsekov vzdolž 184 km dolge trase. Ta je posejana še s številnimi kratkimi, a izjemno strmimi vzponi, vštevši ciljnega po ulici Santa Caterina do Piazze del Campo, zgodovinskega mestnega jedra Siene.

To pot bo pritegnila še več pozornosti. Čeprav nekatera zveneča kolesarska imena že nekaj dni nastopajo na dirki nižje kategorije po Burgosu, bodo toskanske bele ceste, ki bi morale biti sprva 7. marca, gostile vrnitev kolesarske lige prvakov, v kateri je veliko neznank. Ne le glede tega, koliko dirk bo mogoče izpeljati ob grožnji drugega vala epidemije po Evropi, temveč tudi glede pripravljenosti kolesarjev.

Po skoraj petih mesecih bodo na startu največji mojstri enodnevnih preizkušenj, lanski zmagovalec Julian Alaphilippe (Deceuninck-QuickStep), Jakob Fuglsang (Astana), Greg Van Avermaet (CCC), Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) …

Močno se bo prašilo

»Težko je napovedati razplet, ker je bil premor tako dolg. Nekateri gredo lahko na vso moč že na prvi dirki, drugi potrebujejo dve ali tri preizkušnje, da se vrnejo v pravi ritem,« je povedal Andrej Hauptman, športni direktor pri ekipi UAE, v kateri bosta v Toskani dirkala tudi Pogačar in Jan Polanc. Kmalu po DP v vožnji na čas na Pokljuki sta se podala na ogled proge, nato pa na višinske priprave v Sestriere. »Na ogledu smo se posvetili zadnjim 75 km z najtežjimi makadamskimi odseki in klanci. Tako Jan kot Tadej sta tu že nastopila, tako da vesta, kaj ju čaka, oba bi rada dosegla vrhunski rezultat. Bo pa to nekoliko drugačna dirka, kot bi bila marca. Skrbi nas predvsem vročina, saj napovedujejo 37 ali 38 stopinj Celzija. Na makadamu se bo močno prašilo,« napoveduje Hauptman.

Pričakovanja drugih mu pritrjujejo. »V teh razmerah je oprijem gum na makadamu še slabši, to bo spektakularna, a tudi zelo nevarna dirka,« je dejal Michal Kwiatkowski (Ineos), zmagovalec v Sieni v letih 2014 in 2017.

Bi se na vrhu lahko pojavilo tudi slovensko ime? V dresu Bahraina McLarna bodo nastopili štirje naši kolesarji, ob Mohoriču, ki je bil na višinskih pripravah v Andori, še Grega Bole, Domen Novak in Jan Tratnik. »Naši fantje so delali dobro, pripravljeni so za to selektivno progo, ki jo bo otežila še vročina. Mohorič in Dylan Teuns bosta naša kapetana,« je razkril športni direktor Franco Pellizotti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije