1. SNL

Tekma po Camoranesijevo, Zahović ni niti med rezervisti

Maribor v 3. krogu 1. SNL prvič slavil na igrišču. Prvak Celje je v novi sezoni še brez zmage.
Fotografija: Novi trener Maribora Mauro Camoranesi je vijolično obdobje začel z zmago. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Novi trener Maribora Mauro Camoranesi je vijolično obdobje začel z zmago. FOTO: Voranc Vogel

Maribor je v 3. krogu 1. SNL prepričljivo in prvič na igrišču v novi sezoni zmagal ter se zavihtel na vrh lestvice. Mauro Camoranesi je svoje poglavje na vijolični klopi začel uspešno. Maribor je Bravu zabil štiri gole. To šteje, tako kot še drugi domači poraz prvaka Celje, ki so ga premagale Domžale. Rezultat bo ostal, vse drugo se bo pozabilo. To nepisano nogometno pravilo velja tudi za Camoranesijevo premiero v Ljudskem vrtu na Mariborovem trenerskem stolčku. Maribor ni zasenčil Brava, Maribor ni igral tako navdihnjeno ali kakovostno, Maribor ni nizal priložnosti. Maribor je bil izjemno učinkovit in v pravem trenutku. Od 34. minute do 40. je s tremi goli razblinil vsa prizadevanja neobremenjenih Šiškarjev. Ti so bili do gola Aljoše Matka (koga drugega kot njihovega strelskega junaka iz minule sezone) igralno kar pošteno premočni. A Matkov projektil z 20 m je povsem obrnil tekmo. Drugi in tretji gol Jasmina Mešanovića in Nemanje Mitrovića je bila posledica nezbranosti v osrčju obrambe, le četrti gol povratnika v SNL Jana Mlakarja je imel nekaj več – kombinatoriko akcije Rudija Požega Vancaša in Mitje Vilerja ter tehnično dovršen Mlakarjev zaključek s strelom z glavo. »Morda je bil Bravo celo boljši,« je priznal Camoranesi, ki je pošteno presenetil z izborom začetne enajsterice. In s postavitvijo 4-4-2, v kateri je vloga napadalnega dvojca pripadla Marcosu Tavaresu in Mešanoviću.

Luka Zahović niti na rezervni klopi

V minulih sezonah najboljši strelec Maribora in tudi dvakrat zapored 1. SNL Luka Zahović ni bil niti med rezervisti. »Tako sem se odločil. Igralce izbiram na podlagi prikazanega na treningih. Le dvajset igralcev je lahko v zapisniku,« je pojasnil pomenljivo potezo Camoranesi, ki bo, dokler v zadnjih sezonah najboljši mariborski strelec ne bo odšel v tujino ali pa ga bo prepričal, imel vse prej ko miren spanec. Kratile ga bodo podobne predstave, čeprav bodo imele kritje v zmagah, toda Maribor bi po visokih merilih moral biti tudi spektakularen. Proti Bravu so bili privlačni le goli.


»Po prvem tednu ne moremo narediti vsega, kar želimo, in imeti podobe, ki jo pričakujemo. Uspelo nam je uveljaviti osnovne zadeve, se je pa izkazalo, da so temelji dobri,« je pogled v prihodnost usmeril tretji vodja moštva v letu 2020, v katerem po njegovi oceni med štiri najboljše spada tudi poraženec Bravo. Bil je nesrečen ali tudi naiven. »Izid ni realen, kljub porazu sem zelo zadovoljen z igro. Tekma se nam je podrla zaradi res nenavadnih golov po, recimo, neizdelanih akcijah. Zmanjkalo nam je konkretnosti. Nenehoma smo plesali okoli mariborskega kazenskega prostora in prav lahko bi se vse zasukalo v drugo smer, če bi prvi zadeli,« je del resnice o tekmi razkril trener gostov Dejan Grabić.

Domžalsko odkritje: Dario Kolobarić

Celjanom ne steče in ne steče. Deloma imajo razloge za slab vstop v sezono, saj so imeli najmanj časa za osvežitev po šampionskem slavju. Odšel je prvi strelec Dario Vizinger, najboljši igralec minule sezone Mitja Lotrič pa še išče formo. Proti Domžalčanom sta zatajila še spomladi najbolj trdna člena, stoperja Žan Zaletel in Josip Ćalušić. Domžale bi lahko zmagale še z višjo razliko, a tudi ta zmaga bi lahko pomenila obrat in vrnitev v boj za vrh. Največja pridobitev je mladi, 20-letni napadalec Dario Kolobarić.


Idrijčan, ki gre po poti že uveljavljenega rojaka Adama Gnezde Čerina, je dosegel že tretji gol in je prvi strelec prvenstva. Za seboj ima zanimivo in pomenljivo pot: k Domžalam je prišel iz Brava, leta 2017 ga je kot posojenega igralca vzel Salzburg, od koder se je vrnil v Domžale pred sezono 2019/20. Večji del je bil poškodovan, v tej pa je postal prvi adut trenerja Dejana Đuranovića.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije