Oziranje na konkurenco nima nobenega smisla

Nejc Pleško zaradi mednarodnega mrka mitingov k temeljni vadbi. V času izolacije je moč nabiral z utežmi iz tabora Primoža Kozmusa.
Fotografija: Nejc Pleško kladivaško pogleduje proti olimpijskim igram prihodnje leto. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Nejc Pleško kladivaško pogleduje proti olimpijskim igram prihodnje leto. FOTO: Jure Eržen

Kraljica športov bo pretekla, preskočila in odvrgla koronavirus, zlobnež ne bo okužil njene modre krvi. Jutri bo tako v Slovenski Bistrici že prvi miting slovenske atletske lige. Primož Kozmus je v domači atletiki in seveda na splošno v športu vzpostavil svoje žlahtno vesolje, Nejc Pleško pa je tisti, ki v metu kladiva to orodje atletsko pelje v nove čase. Osebni rekord 75,54 m je postavil 30. junija pred dvema letoma v Zagrebu, na nedavnem mitingu v Domžalah, kjer je Kristjan Čeh v disku presegel staro znamko državnega rekorda, pa je kladivo najdlje zalučal na 70,27 m.

A tako kot pri vseh podanikih kraljice športov, nas je zanimalo, kako je vadbeno preživel čas koronakrize. Za metalce je karantena kot smrtna kazen. »Dokaj nemoteno sem treniral doma v Ljubljani, drugače bi vadil v taboru Primoža Kozmusa v Brestanici. Ker se v času izolacije ni smelo prečkati občinskih meja, sem še pred tem odlokom iz Brestanice vzel in odpeljal nekaj uteži, Kozmusov pripravljalni tabor je glede tega dobro opremljen, in moč nabiral v domačem okolju. S Primožem sva sodelovala prek videoklicev. To je sicer drugače, a kjer je volja, tam je pot,« je uvodoma povedal Nejc Pleško. »Trenutno smo dali večji poudarek telesni pripravi, pri metih pa poskušamo maksimalno ohraniti in dodelati tehniko. Če bomo do obdobja, ko naj bi bila ponovno mednarodna tekmovanja, denimo septembra, to raven dvignili in še nadgradili, smo opravili svoje. Po odpovedi vseh spomladanskih mednarodnih tekmovanj sem namreč šel v pripravljalno obdobje, prihodnje leto bomo videli, ali smo se prav odločili. V bistvu me odpovedi tekmovanj v tujini ne prizadanejo, na stvari poskušam gledati pozitivno, imam dodaten čas, da bom naslednje leto še bolje pripravljen za olimpijske igre,« je dodal.

Fajdek na svoji ravni

Za nastop v Tokiu je norma, ta se bo zaradi birokratske odločitve mednarodne atletske zveze lahko dosegla šele naslednje leto, boljša od Pleškovega osebnega rekorda, za zdaj znaša 77 metrov in pol. »Ne vem, ali jo bodo še kaj spreminjali, prilagajali, nekako je potrebno načrtovati met na daljavo 80 metrov, če so nato majhni odstopi od tega, pa je to, to,« načrtuje 27-letni član Atletskega kluba Olimpija. »Za letos ne načrtujem posebnega vrhunca forme, lahko pa se kaj pokaže konec septembra. Posebno začetek sezone je problematičen, ko pridejo vse te ponovitve za teboj, utrujen ne moreš vreči vrhunskih rezultatov. Tisti, ki mu to uspe, pa se je verjetno čuval na treningu. Udeleževal se bom vseh tekem in od sebe poskušal dati maksimalno največ, kar lahko v tistem trenutku,« razmišlja metalec. No, vsak svetovni kladivaš je imel v času koronaizolacije svoje skrbi, morebiti se je zvezdnik s Poljskega Pawel Fajdek, štirikratni svetovni in enkrat evropski prvak, nima pa še olimpijskega zlata, čaka na Tokio, že prej neomejeno spravil k vadbi? »To me niti ne zanima, vemo, da je Fajdek že na svoji ravni, jaz pa moram biti osredotočen le nase. Če bom opravil svoje, bom lahko dobro vrgel, če se bom oziral na konkurenco in se smilil samemu sebi, pa to nima smisla,« je sklenil Nejc Pleško.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije