NOGOMET

Nogometaši Olimpije že na tri četrt prvaki

Jesenski del 1. SNL razgalil velik kakovostni prepad med vrhom in dnom Izjemen izkupiček. Ljubljančanov proti moštvom iz spodnjega dela lestvice.
Fotografija: Mariborčani so imeli z bivšim Olimpijinim zvezdnikom Rokom Kronavetrom na čelu en sam vidnejši preblisk v ligaški jeseni, septembrskega v Stožicah, ko so Ljubljančane ugnali s 4:2. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Mariborčani so imeli z bivšim Olimpijinim zvezdnikom Rokom Kronavetrom na čelu en sam vidnejši preblisk v ligaški jeseni, septembrskega v Stožicah, ko so Ljubljančane ugnali s 4:2. FOTO: Leon Vidic

Olimpija je v jesenskem delu nogometnega prvenstva opravila vsaj tri četrt šampionske poti. Tako kaže statistika v tem desetletju, po kateri imajo zeleno-beli kar 80-odsotne možnosti, da bodo tudi sredi maja najboljši. Od sezone 2009/10 do zdajšnje 2019/20 so najboljši po prvem delu sezone kar osemkrat prvi pritekli v cilj ligaškega maratona.
Poraženca druge polovice sezone sta bila le Domžale (2014/15) in Maribor (2017/18). Prve so po zaostanku dveh točk spomladi premagali Mariborčani, od katerih so bili pred dvema letoma po treh točkah zaostanka na koncu boljši igralci Olimpije z enakim izkupičkom točk, a boljšim izidom v medsebojnih tekmah.

Po tretjini prvenstva izenačena

Olimpijin jesenski naslov, šele drugi v dobi Milana Mandarića, je povsem zaslužen. Edino vprašanje, ki razjeda navijače in deloma tudi strokovno javnost, je naslednje: je njena prednost pred Mariborčani premajhna, previsoka ali vendarle realna?
Pred začetkom sezone so le največji ljubljanski optimisti verjeli, da bi lahko Safet Hadžić popeljal zeleno-bele pred vijolične, zmerni so upali na enakovredni dvoboj, največ pa je bilo vendarle tistih, ki so Mariborčanom dajali prednost in jim že pripenjali šampionsko zvezdico.

Realnega odgovora o tem, ali je razlika med velikima tekmecema po 20 krogih ustrezna, ni. Olimpija je poleti, ko je bil njen prvi igralni vrhunec, zamudila priložnost, da bi debelo ušla Mariboru, ki se je do konca avgusta trošil še v kvalifikacijah za evropsko ligo. Po šestih tekmah je njena prednost znašala sedem točk (13:6), s tem, da je za seboj že imela gostovanje v Ljudskem vrtu (0:0). Maribor je v svojem odličnem obdobju z najpomembnejšo zmago sezone v Stožicah s 4:2 v 12. krogu (tretjina prvenstva) na lestvici ujel Olimpijo. A tako kot je Olimpija po derbiju v LV slabo izkoristila veter v jadra, ga tudi Maribor ni najbolje v nadaljevanju in je zaostal za Ljubljančani, ki jih niso ustavile niti organizacijske težave, povezane z govoricami o Mandarićevem odhodu.

Olimpija s stoodstotnim izkupičkom

Velika tekmeca je ob izrazito različnem slogu igre – ljubljanski je bil všečen, napadalen in učinkovit, mariborski neprivlačen, previdnejši in manj učinkovit – najbolj ločil izkupiček proti moštvom iz druge polovice lestvice. Olimpija (brez domžalske tekme) je imela izjemen niz, dobila je vseh enajst tekem in proti moštvom od 6. do 10. mesta osvojila kar 33 točk. Prav v tekmah z malimi je Maribor izgubil jesensko bitko z Olimpijo, saj je (brez velenjske tekme) osvojil kar enajst točk manj, 22.
In še; ena od najvidnejših razlik v jesenskem delu prvenstva je kakovostni prepad med zgornjim delom lestvice in spodnjim. Kako neenakovredno je razmerje sil, je mogoče razbrati tudi iz razlike v golih. Prvih pet ima debelo pozitivno razliko, drugih pet pa debelo negativno. Gorazd Nejedly

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije