ZIMSKO TESTIRANJE

Ni vedel, ali je v Španiji ali na Finskem

Zaradi snega sredino testiranje formule 1 v Montmelu začeli z zamudo. Najboljši letošnji dosežek ostaja v lasti Ferrarijevega aduta Sebastiana Vettla.
Fotografija: Zgodovinski posnetek: rdeča luč zaradi snega na dirkališču v Montmelu FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Zgodovinski posnetek: rdeča luč zaradi snega na dirkališču v Montmelu FOTO: Reuters

BARCELONA – Z obilo preglavicami so v Kataloniji vendarle spravili pod streho še tretji dan testiranja formule 1 pred začetkom nove sezone, ki se bo 25. t. m. začela z dirko v Melbournu. Sredin preizkus bolidov se je začel s precejšnjo zamudo, povzročil pa jo je sneg (?!), ki je čez noč prekril dirkališče v Montmelu, le slabih 20 kilometrov oddaljenem od morske obale v Barceloni. »Zato pa temu pravimo zimska testiranja,« so se v moštvih šalili prek družabnih omrežij in objavljali različne fotografije s snežnimi motivi. Tako so Mercedesovi mehaniki naredili celo manjšega snežaka in mu namesto gumbov prilepili trikrake zvezde, z njim se je ponosno fotografiral tudi branilec naslova svetovnega prvaka Lewis Hamilton.

Niti starejši spremljevalci kraljevskega avtomobilističnega razreda ne pomnijo, kdaj je dirkačem nazadnje vožnjo preprečil sneg. Ferrarijev as Kimi Räikkönen se je ob tem v svojem slogu pošalil, češ da ni povsem prepričan, kje je: ali dejansko v Španiji ali vendarle doma na Finskem? Sodeč po fotografijah pa mu ni bilo hudega, čas si je krajšal z gokartom, s katerim se je podil po zasneženi progi. A sneg ni bil edini krivec za jutranjo tišino na stezi; vse skupaj se je zavleklo tudi zato, ker reševalni helikopter zaradi slabe vidljivosti ni mogel poleteti v zrak. Točno opoldne, ko so očistili dirkališče, so pristojni s triurno zamudo vendarle prižgali zeleno luč, zaradi nizkih temperatur in mokre steze pa so se sprva le redki podali nanjo. Ob domačem zvezdniku Fernandu Alonsu (McLaren) in Švedu Marcusu Ericssonu (Sauber) tudi Daniel Ricciardo (Red Bull), ki je bil s časom 1:20,179 najhitrejši na ponedeljkov uvodni dan testiranj, ko sta se mu najbolj približala Finca Valtteri Bottas (Mercedes, + 0,170) in že omenjeni Räikkönen (+ 0,306). Toda 28-letni Avstralec je v sredinih zahtevnih razmerah hitro precenil svoje sposobnosti, zdrsnil s proge in se vrnil v garažo. Do konca dneva se ni več zgodilo nič pretirano dramatičnega, tako da najboljši letošnji dosežek ostaja v lasti Sebastiana Vettla (Ferrari), ki je v torek dosegel čas 1:19,673, s katerim je bil za 0,303 sekunde hitrejši od drugouvrščenega Bottasa.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije