dvojno slovensko slavje po zmagi Jana Tratnika v 16. etapi dirke po Italiji." />
DIRKA PO ŠPANIJI

Neverjetni Roglič že prvi dan v rdeči majici vodilnega

Z etapno zmago je poskrbel za dvojno slovensko slavje po zmagi Jana Tratnika v 16. etapi dirke po Italiji.
Fotografija: FOTO: Benoit Tessier, Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Benoit Tessier, Reuters

Slovenski kolesarski as Primož Roglič je zmagovalec prve etape dirke po Španiji. Od Iruna do Arrateja nad Eibarjem (173 km) je bil 30-letnik hitrejši od Ekvadorca Richarda Carapaza ter Irca Dana Martina in že prvi dan oblekel rdečo majico vodilnega. Majico, ki jo brani po lanski zmagi.

Preberite še: Veliki dan za kolesarstvo: Jan Tratnik z etapno zmago na Giru

Že na prvem vzponu na Alto de Elgeto je moštvo Ineos Grenadiers napravilo selekcijo, ritma pa ni uspelo držati prav članu britanske ekipe Chris Froome. V ospredju sta bila od Slovencev tako Roglič kot Matej Mohorič (Bahrain-McLaren) pred zadnjimi petimi kilometri vzpona s povprečnim naklonom 8,5 odstotka.

Na Arrate nad Eibarjem v Baskiji, kjer je leta 2018 do skupne zmage na dirki po Baskiji prišel prav Roglič, se je nadaljevala simultanka Ineos Grenadiers, ki so povsem zredčili glavnino, odpadel pa je tudi Mohorič. Okoli 20 kolesarjev je prestalo narekovanje tempa Ineos Grenadiers, ves čas pa je sveže deloval 30-letni Kisovčan, ki je hranil moči v ozadju skupine. Nato je napadel njegov moštveni kolega Sepp Kuss, ki je pogledoval nazaj, da bi uzrl Rogliča, ki se je počasi bližal maloštevilni vodilni skupini. Američan, ki ima tudi nekaj slovenske krvi, je skupino še dodatno razredčil, odpadel pa je tudi Tom Dumoulin, ki je Vuelto začel kot sokapetan ob Rogliču.

Na vrh Arrateja je skupaj prišla osmerica, v ravninskem delu do cilja pa se je zdelo, da bo odločitev prišla v samem zaključku. Toda drugačne načrte je imel Roglič, ki je 900 metrov pred ciljem silovito pospešil, nihče pa ni mogel slediti tempu izjemnega Kisovčana na krajšem spustu do cilja.

Z etapno zmago je seveda oblekel tudi majico vodilnega in poskrbel za dvojno slovensko slavje po zmagi Jana Tratnika v 16. etapi dirke po Italiji.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije