EP V ODBOJKI

Ne ve, katere zdrave fante bo poslal v ogenj

Slovenija evropsko prvenstvo v odbojki odpira z Belorusijo. Ta je okrepljena, telesno močna, trdna v bloku in stavi na servis.
Fotografija: Slovenski selektor Alberto Giuliani in kapetan Tine Urnaut kažeta mišice. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Slovenski selektor Alberto Giuliani in kapetan Tine Urnaut kažeta mišice. FOTO: Tomi Lombar

LJUBLJANA – Prišel je dan D! A tokrat se ne bodo zavezniki izkrcali na obalah Normandije, temveč se bodo odbojkarji v stožiški dvorani izkrcali na evropskem prvenstvu. Turčija - Rusija (14.30), Finska - Severna Makedonija (17.30) in Slovenija - Belorusija (20.30) je današnji spored uvodnega dneva skupine C. Izbranci slovenskega selektorja Alberta Giulianija domače starocelinsko tekmovanje začenjajo proti Belorusiji. »Ta je spremenjena od tiste polfinalne tekme v kvalifikacijah za ligo narodov. Trije pomembni igralci so se vrnili, lahko rečemo, da bo to drugačna tekma od omenjene. Bo trda in zelo pomembna proti reprezentanci, ki je v tem trenutku v dobri formi. Naša skupina je zelo izenačena, vse ekipe so kar močne, sam več časa govorim pač o ekipah, ki jih bolje poznam, Turčiji in Belorusiji, Rusi pa so tako ali tako favoriti. Osvojiti moramo čim več točk, da bomo za osmino finala v čim boljšem položaju in da bi zato dobili bolj ugodnega tekmeca,« je menil Giuliani. Zdravje je pomembno, korektor Tonček Štern zaradi rame ni mogel trenirati pet dni, srednjega blokerja Alena Pajenka je mučilo koleno. »Zdravstveno nismo stoodstotni, iz dneva v dan moramo čakati in videti, kaj se bo zgodilo. V tem trenutku niti sam ne vem, kateri fantje bodo proti Belorusiji zakorakali na igrišče,« je še dodal Italijan.

Morda pet nizov

»Zanima me, kakšno bo vzdušje v dvorani, kakšno bo na igrišču bo odvisno od tega, ali bomo res prikazali naše najboljše igre. To je glavni cilj vsega, le na to smo osredotočeni. Čim bolje bo treba sprejeti nasprotni začetni udarec, dobro organizirati prvi napad in ga po možnosti že zaključiti. To nam bo dalo možnost, da serviramo sami, in če bomo to počeli s stalnostjo, je to ena od najbolj pomembnih stvari, ki te pripelje do zmage. Lahko pričakujemo še bolj močno Belorusijo, kot je bila na kvalifikacijskem turnirju za ligo narodov. Takrat ni igral prvi korektor Radzivom Miškevič, zdaj sta tu z Arturjem Udrisom oba najboljša. Imajo telesno zelo močno ekipo, odlikujejo se v bloku, pri začetnem udarcu veliko tvegajo. Treba bo biti stalen, pritiskati jih moramo s servisom in nato bomo imeli več možnosti v bloku in obrambi, da si priborimo točke,« je dodal kapetan Tine Urnaut. »Slovenija je zelo dobra ekipa, ima številne odlične odbojkarje, ki igrajo v močnih ligah. Imajo že srebrno odličje z evropskega prvenstva leta 2015. V skupini so z Rusijo favoriti. Proti Sloveniji bomo poskušali pokazati dobro igro, saj sta se nam vrnila oba najboljša korektorja. V tisti tekmi izločilnih bojev za ligo narodov smo igrali še z nekaterimi drugimi različnimi igralci, tudi z drugim podajalcem, morda pred tokratnim srečanjem Slovenija nima toliko podatkov o nas. Borili se bomo. Prvi cilj je priti iz skupine in se uvrstiti v osmino finala,« je povedal beloruski selektor Viktor Bekša

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije