TOKIO 2020

Konec sanj o olimpijskem zlatu

Za bronasto medaljo se bodo naši fantje pomerili z Avstralijo.
Fotografija: Luka Dončić. FOTO: Brian Snyder, Reuters
Odpri galerijo
Luka Dončić. FOTO: Brian Snyder, Reuters

Kakšna drama! Kakšna košarka! Naši fantje so bili blizu, a so z rezultatom 89:90 morali priznati premoč francoski reprezentanci. S sklonjenimi glavami so zapustili areno, v kateri so se kot levi borili za uvrstitev v finale. A ne glede na to, kako zelo boli ta poraz, Slovenija še vedno ostaja v igri za olimpijsko odličje. V soboto ob 13. uri se bodo namreč z Avstralijo borili za bronasto odličje. Francozi pa se bodo za zlato udarili z Američani. Najboljši strelci Slovenije so bili Mike Tobey s 23 točkami, Klemen Prepelič s 17 in Luka Dončić, ki je zbral 16 točk, 18 podaj in 10 skokov.

»Težko je strniti misli. Za nami je zelo težka in zelo fizična tekma. Pred nami je tekma za tretje mesto. Moramo se spočiti in strniti vrste,« je po tekmi dejal Aleksander Sekulić in dejal, da so si dovolili, da so jih sodniške odločitve preveč spravljale ob živce. Sekulić je čestital Franciji. »​V zadnjem napadu smo imeli priložnost za polaganje, a so Francozi izkoristili vse svoje atletske sposobnosti,«​ je še dejal. 
Klemen Prepelič in Gregor Hrovat  FOTO: Brian Snyder Reuters
Klemen Prepelič in Gregor Hrovat  FOTO: Brian Snyder Reuters


Edo Murić, kapetan slovenske izbrane vrste, pa je dejal, da bodo strnili vrste in v tekmo z Avstralijo dali vse kar imajo, da osvojijo bronasto olimpijsko medaljo. Murić je še dodal, da je bila to najslabše odigrana tekma naše reprezentance na tem olimpijskem turnirju. 

​SLOVENIJA : FRANCIJA  89:90 (29:27, 15:15, 21:29, 24:19)​



Zgodovinski obračun Slovenije in Francije smo v živo spremljali po četrtinah


​Prva četrtina

Slovenska izbrana vrsta začenja tekmo s prvo peterko, v kateri so Luka Dončić, Jaka Blažič, Zoran Dragić, Vlatko Čančar in Mike Tobey. Francoski selektor pa je na parket poslal peterko, ki so jo sestavljali Nicholas Batum, Guerschon Yabusele, Evan Fournier, Nando De Colo, Rudy Gobert.

Dončić je padel in zakrvavel.  FOTO: Brian Snyder Reuters
Dončić je padel in zakrvavel.  FOTO: Brian Snyder Reuters
Naši so začeli odločno. Po začetnem skoku sicer prvi napad ni bil uspešen, a so uspeli preprečiti napad Francozov in s protinapadom dati prve točke, pod katere se je podpisal Jaka Blažič. Blažič je dal tudi drugi dve točki, Mike Tobey pa je nadaljeval s trojko in popeljal Slovenijo v vodstvo 5:7. V prvih petih minutah tekme je postalo jasno, da bo to nadvse napeta tekma in da se bodo tudi Francozi borili kot levi. Po zadetih dveh trojkah, ko je Dončić popeljal Slovenijo v vodstvo, je moral zapustiti igrišče, saj je po padcu krvavel. Razigral se je tudi Mike Tobey. Po petih minutah in pol igre, so naši vodili za pet točk. Pri rezultatu 25:18 je Mike Tobey dobil še drugo osebno napako, Francozi pa so se približali na samo tri točke zaostanka.

V zadnji minuti prve četrtine je Dončić paral živce francoskim košarkarjem in izsilil osebno napako. Po enem zgrešenem metu, je pri drugem metu prišlo do nenavadne situacije, saj se je francoski košarkar dotaknil obroča. Sodnika sta žogo prisodila Sloveniji, a so bili naši v napadu neuspešni. Francozi so zaključili in se priključili Sloveniji. Slovenija je po prvi četrtini vodila z 29:27.
Luka Dončić je v prvi četrtini dal 10 točk, zabeležil je tri skoke in pet asistenc.

Druga četrtina

Začela se je z minimalnim vodstvom Slovenije z 29:27. Naši so drugo četrtino začeli brez Tobeya, ki si je v prvi četrtini dobil dve osebni napaki. Pri Francozih je nekoliko presenetil s svojo predstavo Timothe Luwawu Cabarrot, ki je imel po dobrih 12 minutah tekme 10 točk in dva skoka.Pri rezultatu 31:31 je slovenski selektor vzel minuto odmora in privoščil Dončiću nekaj minut odmora.

 Rudy Gobert in Mike Tobey FOTO: Brian Snyder Reuters
 Rudy Gobert in Mike Tobey FOTO: Brian Snyder Reuters
Po začetnem visokem ritmu, našim na začetku druge četrtine met ni stekel. K sreči se je nekaj podobnega zgodilo tudi Francozom, zato smo na nekaj minut spremljali precej bolj umirjeno košarko kot v prvi četrtini. Naše je s trojko prebudil Klemen Prepelič in popeljal naše v vodstvo s 33:36. V zadnjem delu druge četrtine je bil pri  naših najbolje razpoložen Klemen Prepelič, ki je prebudil naše s trojko in jih popeljal v vodstvo 33:36. Fournier je zadel trojko za izenačenje 38:38. Sledilo je atraktivno zabijanje Francozov, naši fantje so nato bili uspešni. Dončić je našel Tobeya, ki je zadel za 40:42. Na polovici tekme je bil rezultat izjemno tesen. Naši so na odmor odšli z minimalno prednostjo 44:42. 

Dončić je po 20 minutah igre zabeležil 12 točk, sedem skokov in osem podaj. V obrambi je odlično delo opravil Jaka Blažič, ki se dal tudi prve štiri točke za Slovenijo na tej tekmi in ukradel dve žogi. Dobro razpoložen je bil tudi Mike Tobey, ki je vknjižil 12 točk in dva skoka. Ko so naši to potrebovali, pa se je razigral tudi Klemen Prepelič, ki je po 20 minutah tekme imel devet točk.

Pri Francozih je nekoliko presenetil Timothe Luwawu Cabarrot, ki je dal 10 točk. V skoku je bil s sedmimi pri Francozih najboljši Rudy Gobert, največ podaj (3)  pa je pri Francozih v svoji statistiki zabeležil Evan Fournier.

Tretja četrtina

Drugi del tekme so Slovenci otvorili s polaganjem Luke Dončića. Za njim je svoje prve točke na tej tekmi zabeležil Batum, Fournier pa je povedel Francoze v vodstvo. A naši jim niso ostali dolžni, vrnili so jim v enaki meri. Trojko je zadel Čančar. Po dneh neuspešnih napadih, so naši pozabili na Fournierja, ki je popeljal Francoze do vodstva s +4. Po minuti odmora, pa si je Luka Dončić prislužil tehnično napako, Francozi pa en prosti met. Naši so vrnili s trojko Tobeya. Našo klop so v slabo voljo spravljale sodniške odločitve, Francozi pa so se razigrali in povedli za šest točk. V tretji četrtini se je pri Francozih razigral De Colo, ki je bil na polovici tretje četrtine prišel do 17 točk.

Gregor Hrovat  je prinesel svež veter v slovenske vrste. FOTO: Brian Snyder Reuters
Gregor Hrovat  je prinesel svež veter v slovenske vrste. FOTO: Brian Snyder Reuters
Našim met ni stekel, Francozi pa so povedli za deset točk, nato pa je minuto in pol pred koncem tretje četrtine trojko za Slovenijo zadel Gregor Hrovat. Medtem ko je bil Luka na klopi pa je Jaka Blažič zadel še eno trojko, Hrovat pa je uspešno nadaljeval s svojo igro in prisilil De Cola v osebno napako v napadu. Naš zadnji napad v tej četrtini je zgledal obetavno, a je Fournier zaustavil zabijanje Čančarja. Naši deset minut pred koncem zaostajajo za šest točk. 

Četrta četrtina

Jaka Blažič je na začetku četrtine Slovenijo priključil in zmanjšal zaostanek na tri točke. V naslednjem napadu pa je Dimec po asistenci Dončića zmanjšal zaostanek na eno točko. V zadnji četrtini je izjemno napeto. Reprezentanci sta izenačeni. Več kot očitno je, da bo napeto do konca. ​

​Francozi so na tej tekmi izjemni pri izvajanju prostih metov, zgrešili so le enega. Našim se je na drugi strani roka pri prostih metih preveč tresla. Po prejeti trojki, so naši šli v protinapad in zadeli. Nad Prepeličem je bila osebna napaka in dobil je še en prosti met, ki ga ni zadel. Francozi so odbili žogo od table, Mike Tobey pa je zadel in izsilil osebno napako.Minuto pred koncem je slovenski selektor, ko so Francozi vodili za pet, vzel minuto odmora. V hitrem napadu so Francozi naredili osebno napako nad Prepeličem, ki pa je zgrešil en prosti met. Zda Francoze je bilo +4. Fournier je nato naredil peto osebno napako v napadu in moral na klop. Preprelič je v ključnem momentu prevzel odgovornost in trideset sekund pred koncem zadel za tri.
V zadnjem napadu je odgovornost prevzel Prepelič, a je Batum žogo prestregel. Francozi so za točko ugnali Slovence.
 

Američani in Francozi za zlato


Če bi izbranci Aleksandra Sekulića premagali današnje tekmece, bi se v nedeljo ob 4.30 v velikem finalu (z ZDA, ki so bile boljše od Avstralije s 97:78) udarili za zlato olimpijsko medaljo, a zdaj se bodo ob 13. uri borili za bron. 

image_alt
Za veliki finale gre: Zdaj ali nikoli!?

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije