VUELTA

Napeto je bilo: Rogliču bi rdečo majico skoraj odvzel Slovenec

Jan Polanc v skupni razvrstitvi peti.
Fotografija: Primož Roglič. FOTO: Tim De Waele, Reuters
Odpri galerijo
Primož Roglič. FOTO: Tim De Waele, Reuters

Prva gorska etapa na dirki po Španiji je že prinesla pravi ognjemet v boju za rdečo majico. Slovenski as Primož Roglič je bil znova lahko zaskrbljen zaradi uspešne skupine ubežnikov, v kateri pa ga je v boju za skupno vodstvo najbolj ogrožal prav slovenski kolesar in njegov pomočnik na olimpijski dirki Jan Polanc. Ta je bil po odličnem kronometru v prvi etapi v dobrem položaju, da prevzame vodstvo, bil tudi že v virtualni rdeči majici, a mu je zadnji vzpon pobral precej moči. Roglič je naposled le ubranil majico vodilnega, le osem sekund pa za njim zaostaja Avstrijec Felix Grossschartner.

V skupni razvrstitvi je tretji z zaostankom 25 sekund Španec Enric Mas, četrti Kolumbijec Miguel Angel Lopez zaostaja 36 sekund, peti pa Polanc, ki je pred začetkom etape zasedal 12. mestu in se je znašel v številčnem pobegu kar 29 kolesarjev. Vmes je član UAE Team Emirates, ki še vedno nima pogodbe za naslednje leto, sicer malce popustil, a se je nato znova priključil kolegom v pobegu in ima po desetem mestu v etapi zdaj z 38 sekund zaostanka za Rogličem.

V ospredju je bila najmočnejša četverica, ki pa je daleč od visokih mest v skupnem seštevku. Največ energije je za zahtevne zadnje štiri kilometre vzpona prihranil Avstralec Michael Storer in slavil tretjo zmago v poklicnem kolesarstvu. Za njim sta v cilj pripeljala drugi Španec Carlos Verona ter tretji Rus Pavel Sivakov. Zaostala sta 21 oziroma 59 sekund.

Favoriti za skupno zmago so v ozadju pritisnili na plin šele v zadnjih dveh kilometrih vzpona, Roglič pa je pazil na najbližje tekmece in v cilj prišel z zaostankom 3:33 minute skupaj z Britancem Adamom Yatesom, s Kolumbijcem Eganom Bernalom ter z Masom in Lopezom. Nekaj sekund je zaostal Rus Aleksandr Vlasov, pol minute pa je izgubil Španec Mikel Landa.

Etapo je sicer zaznamoval tudi hud padec veterana Alejandra Valverdeja, ki je zaradi poškodbe tudi odstopil.



V soboto bo na sporedu pretežno ravninska etapa Santa Pola–La Manga del Mar Menora (173,7 km).
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije