ODBOJKA

Namesto na mivko so prišli na sejmišče

Slovenci danes začenjajo nastop v ligi narodov. Tekma s srbskimi odbojkarji bo ponovitev finala zadnjega EP.
Fotografija: Slovence v nedeljo čaka srečanje s Poljsko, kjer naj bi v naslednji sezoni igral Tine Urnaut (na fotografiji v napadu). FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Slovence v nedeljo čaka srečanje s Poljsko, kjer naj bi v naslednji sezoni igral Tine Urnaut (na fotografiji v napadu). FOTO: Uroš Hočevar

Po letu dni brez obmorskega počitka po napornem slovenskem vsakdanjiku, takšnem ali drugačnem, se prileže z ležalnikom in sončnikom zakorakati na mivko plaže v Riminiju. Tudi odbojkarji slovenske reprezentance so prispeli v italijansko obmorsko letovišče, a prinesli žogo, pa ne za odbojko na mivki, mrežo ter obilo tekmovalne energije in motivacije. V mehurčku v Riminiju se bodo v slabem mesecu s 15 izbranimi vrstami tekmecev pomerili v svoji debitantski sezoni v ligi narodov. Kako so jih na poti za utemeljeno pravico igranja med elito ovirali birokrati , ne bomo spet razpredali, namesto na mivki pa so Slovenci v Riminiju končali na sejmišču, v katerem bodo moštva odigrala vse tekme. V nekaterih reprezentancah niso ravno zadovoljni z razmerami, v slovenski vrsti pa pritožb ni. Vsi imajo pred očmi le odbojkarsko razstavo.

»Govorimo lahko o dvoranah, parketih in tako naprej, a je to brez pomena. Vajeni smo, da je lahko povsod kaj narobe, a se s tem ne obremenjujemo več. Preprosto opraviš svoje. Vemo, kako naporne so lahko priprave in tudi ritem tekem, a vedno pravim, da je lažje igrati kot trenirati. V kakšnih postavah so reprezentance prišle v Rimini, je povsem vseeno. Glede na to, da so domala vsi v polni zasedbi, slabih ekip načeloma ni. Ne bi bili tu, če naš cilj ne bi bila vsaj uvrstitev med najboljšo četverico,« optimistično pravi srednji bloker Alen Pajenk. Preteklo klubsko sezono je preživel pri francoskem Poitiersu, v novi pa bo branil barve pirejskega Olympiakosa.


Niso v formi z EP


Pajenka in kolege, dvakratne evropske podprvake, danes čaka uvodni dvoboj s Srbijo (15.00), jutri se bodo ob 18. uri pomerili z Italijo, v nedeljo pa bo še vroč, tako kot vedno, dvoboj s Poljsko (19.30). V tej državi bo v naslednji sezoni igral Pajenkov kolega na položaju srednjega blokerja Jan Kozamernik (klub Asseco Resovia Rzeszow), pa tudi kapetan Tine Urnaut naj bi se iz Italije preselil k poljskemu prvaku Jastrzebskemu Wegielu. »Veseli smo, da bomo naposled lahko zaigrali v tem tekmovanju. Kljub veliki motivaciji se zavedamo, da bo naporno, večina ekip bo nastopila v polni postavi in si bodo želele zmagati. Zgodovina kaže, da smo bili najboljši, ko smo imeli več časa za pripravo in ko smo bili skupaj dlje časa. Gotovo zdaj nismo v formi, kot smo bili pred zadnjimi evropskimi prvenstvi. Tudi način tekmovanja je drugačen. Tukaj se v nasprotju s prvenstvi pomeriš z vsakim, vsakič bo šlo na polno, to pa je za nas nekaj novega. To smo v preteklosti pogrešali, verjamem pa, da nam bo prišlo prav za prihodnost,« zanimivo razmišlja Urnaut. »Zares sem se veselil te lige in zdaj, ko smo naposled tukaj, je občutek resnično dober. Vidimo, da spadamo med najboljše in da si želimo biti tukaj. Imamo močno ekipo in menim, da bomo enakovreden tekmec vsem reprezentancam. Veselim se prvih tekem, sploh uvodne s Srbijo, ki bo ponovitev finala zadnjega EP. Komaj čakam na začetek,« je dejal Jan Kozamernik.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije