PREKVALIFIKACIJA

Najboljša slovenska tekačica prestopila v biatlon, Fak bi pa tekmoval v teku

Anamarija Lampič pravi, da je bil biatlon njena mladostna želja.
Fotografija: Anamarija Lampič v Pekingu. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Anamarija Lampič v Pekingu. FOTO: Matej Družnik

Anamarija Lampič bo športno pot nadaljevala v biatlonu, kjer si prav tako želi v svetovni vrh, bo pa prihodnje leto zelo verjetno nastopila tudi na domačem svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Planici v smučarskem teku, ki ga sicer zapušča. To je povedala na Smučarski zvezi Slovenije (SZS). Tam je direktor SZS Uroš Zupan potrdil, da si tudi najboljši slovenski biatlonec Jakov Fak želi nastopiti na SP 2023 v Planici, a si bo moral pridobiti potrebne mednarodne točke za tekaški svetovni pokal, »bo pa to odvisno od poteka dogodkov in tudi njegovega zdravja«.

Lampičeva je uvodoma prebrala svojo izjavo o prestopu v biatlon, ki je bil njena želja od mladosti. »Po končani sezoni sem veliko premišljevala, kaj narediti. V smučarskem teku sem naredila zelo veliko, vse, kar sem si zadala. Razen na letošnjih olimpijskih igrah v Pekingu, kjer mi je tudi veliko uspelo, ampak ne tisto, kar bi lahko,« je pojasnila na novinarski konferenci. Zaveda se, da bo morala še napredovati v prosti tehniki, ki je edina v biatlonu, saj je bila sama boljša v klasični, še večji izziv pa bo streljanje. Njen partner Boštjan Klavžar, nekdanji smučarski tekač, ostaja v njeni ekipi. Prihaja iz Loške doline, od koder je bilo veliko zelo uspešnih slovenskih biatloncev. »V Loški dolini sem tudi poskusila streljanje, nekajkrat poleti, sedemkrat, osemkrat lani, bolj naskrivaj. Ne vidim težave v teku, v zadnjih sezonah sem napredovala v prosti tehniki, bom pa videla, kako se bom prilagodila na streljanje. To tudi mene najbolj zanima, ne le druge. Ko sem bila majhna, sem nekajkrat tekmovala v biatlonu, a tedaj z zračno puško, sedaj bo malokalibrska. A sem tehnični tip in se lahko hitro prilagodim.«

V biatlonu bo Anamarija morala začeti dobesedno z ničle, na tekmah pokala IBU, preden si bo priborila pravico do tekem svetovnega pokala. Ocenjuje, da to ne bo vplivalo na njeno psihično stanje, čeprav je vajena boja za najvišja mesta in svetovnega vrha. Tja želi priti tudi v njeni drugi disciplini, »za katero sem se odločila v zadnjem možnem trenutku športne kariere«.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije