SP V NOGOMETU 2022

Na Messiju vse breme sveta

Nocojšnji večer na SP prinaša prvi evropski izziv za Argentino, močno Poljsko.
Fotografija: Lionel Messi pravi, da se je za Argentino začel nov mundial. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
Odpri galerijo
Lionel Messi pravi, da se je za Argentino začel nov mundial. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters

Svetovno prvenstvo v Katarju zaznamujejo predvsem zvezdniki v zelo zrelih nogometnih letih in čez štiri leta v ZDA, Mehiki in Kanadi nas bržčas ne bodo več navduševali Gareth Bale, Luka Modrić, Luis Suarez, Cristiano Ronaldo, Lionel Messi in Robert Lewandowski. Razen v primeru dokaj verjetnega scenarija, da bi tudi remi zadoščal za napredovanje Argentine in Poljske, se bo eden od slednjih poslovil že nocoj.

Enačb pred odločilnima tekmama v skupini C je veliko. Tako Argentini kot Poljski zmaga zadošča za napredovanje, Poljski zagotovo tudi neodločen rezultat. Argentini pa bi ob remiju morala iti na roko tekma med Savdsko Arabijo in Mehiko. Če bi si tudi slednji razdelili točki, bi bilo dovolj, pa tudi če bi Mehičani premagali Savdijce, toda ne z več kot dvema goloma razlike.

Kapetan Messi se prav gotovo ne zanaša na pomoč drugih. Z naslovom svetovnega prvaka bi, potem ko je lani končno osvojil tudi južnoameriško prvenstvo, dokončno lahko opravil z dilemo, kdo je najboljši nogometaš svojega časa, in bi zasenčil Cristiana Ronalda. Po senzacionalnem porazu s Savdsko Arabijo je stvari vzel v svoje roke in Argentino še enkrat več rešil iz brezna, ko je sprožil odločilni strel proti Mehiki. Tudi proti močni Poljski, za katero je na mundialu končno zadel tudi njegov legitimni strelski naslednik pri Barceloni Lewandowski, bodo vse oči uprte vanj.

Kar težko si je predstavljati, da v izločilnih bojih ne bi bilo Messija, celotni mundial bi precej izgubil še pred vrhuncem. Ampak v nogometu čustva ne štejejo veliko, na tekmi, ki lahko veliko več prinese kot odnese, jih bo treba predvsem znati brzdati. Proti Savdijcem se Južnoameričani niso znali odzvati na preobrat, proti Mehiki so ostali mirni do Messijevega odrešilnega gola v 63. minuti.

Poljska sanja leto 1982

Tako Argentina kot Poljska bosta želeli osvojiti prvo mesto, saj se nočeta že v osmini finala srečati z branilci naslova iz Francije. Poraz bi bil za albiceleste ne samo šok, ampak tudi sramota. Messija gotovo nikdar več ne bi videli v argentinskem dresu. Tudi zato so celotno ekipo in navijače po zmagi nad Mehiko, ki so jo slavili kot naslov svetovnega prvaka, zalile solze sreče. Vprašanje pa je, ali se medtem niso preveč čustveno izpraznili. Poljaki so zelo zrela in taktično podkovana ekipa, ki je veliko manj odvisna od Lewandowskega kot Argentina od Messija. Na Poljskem, podobno katoliški veri zapriseženi državi, vlada nogometna evforija, ljudje že delajo primerjave z letom 1982, ko sta Zbigniew Boniek in Grzegorz Lato Poljsko pripeljala do tretjega mesta v Španiji.

Argentina je nazadnje izpadla v skupinskem delu leta 2002. »Za nas se začenja novo svetovno prvenstvo,« je bil odločen Messi, ki bo poskušal doseči gol tudi na tretji tekmi, v letošnjem letu jih je za Argentino zbral že 13. V Katarju je obakrat odigral vso tekmo, skupaj 202 minuti. Vprašanje, kakšna je njegova regeneracija pri 35 letih. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije