1. SNL

Muri derbi z Olimpijo in samozavest pred Evropo

Prekmurski nogometaši razveselili navijače, ki so praznovali 30. rojstni dan. Ljubljančani niso naredili tistega, kar bi morali.
Fotografija: Pripadniki skupine Black Gringos so proslavili 30. jubilej, kot se spodobi za navijače Mure. Fotografiji: Leon Vidic
Odpri galerijo
Pripadniki skupine Black Gringos so proslavili 30. jubilej, kot se spodobi za navijače Mure. Fotografiji: Leon Vidic

Približno dva meseca po startu 31. sezone slovenskega nogometnega prvenstva so državni prvaki zadihali malo bolj sproščeno. Mura je namreč v derbiju 8. kroga premagala Olimpijo in se priključila območju tik pod vrhom. Prekmurci so v generalki za zgodovinski evropski nastop v Uefini konferenčni ligi vnovič potrdili, da znajo odlično igrati na rezultat. Podoben izziv jih čaka tudi v četrtek zvečer v mariborskem Ljudskem vrtu.


Jubilejni 30. rojstni dan navijaške skupine Black Gringos je bil torej povsem uspešen. Prekmurski čarno-bejli so se vrnili v igro za vrh z zmago v prestižnem derbiju z Olimpijo, navijači so v 30. minuti z baklami zadimili ozračje, da bi lahko v Fazaneriji sušili tudi šunko, ne le igrali nogomet – kot se spodobi za edine navijače, ki v Sloveniji lahko dohajajo ritem navijaških skupin Olimpije in Maribora. Na svoj račun so prišli tudi gledalci pred TV-zasloni, ki so videli spektakularno tekmo na severovzhodu Slovenije, četudi je padel le en gol.

Lepota v igri v derbijih ne šteje

Potem ko sta ekipi namenili minuto molka v spomin na preminulega velemojstra nogometne igre Danila Popivodo (priljubljenega Popa so pospremili na zadnjo pot v petek popoldne v črnogorskem naselju Bijela), so tekmo bolje začeli gostitelji, ključni trenutek derbija pa je sledil že v 18. minuti. Povratnik na slovensko sceno Mitja Lotrič je izvedel kot z desne gostujoče strani, Žan Karničnik pa je unovčil slabo postavitev Antonia Delamee Mlinarja in z glavo zabil gol mimo nemočnega Nejca Vidmarja – 1:0!


Prekmurci so dosegli, kar so želeli – vodilni gol, po katerem ni lahko prav nobeni ekipi pri nas. Ante Šimundža je mojster organizirane igre, ki temelji na odlični obrambi, tako je bilo tudi v soboto zvečer. Ljubljančane smo prvič opazili šele v 42. minuti, ko je poskušal opraviti nekaj več Aldair, minuto pozneje je zagrozil še Max Timi Elšnik.

Žiga Kous je bil uspešnejši kot njegov ljubljanski tekmec Mihael Pavlović.
Žiga Kous je bil uspešnejši kot njegov ljubljanski tekmec Mihael Pavlović.

»Prav teh prvih 45 minut igre je bilo ključnih. Prvi polčas je bil odličen, nato smo padli v igri in še fantje ne vedo, zakaj. Kdor je pričakoval, da bomo v derbiju umirali v lepoti, se je seveda uštel. V derbijih štejejo le točke,« je ocenil Šimundža.

Milošević: Razočaran? Prej jezen

V drugem polčasu smo vendarle videli drugačno Olimpijo in pričakovano bolj pragmatično Muro, ki je morala privarčevati čim več moči za četrtkov spopad z Vitessejem. Priložnosti so nizali predvsem izbranci trenerja Sava MiloševićaTomislav Tomić (47.), Almedin Ziljkić (59.), Đorđe Crnomarković (60.), Svit Sešlar (86., 94.), Elšnik (88.). Slednji si je v prvi minuti sodnikovega dodatka privoščil nedopustno potezo in bil zasluženo izključen po pobalinskem prekršku (s stopalom v golenico) nad Nikom Lorbkom. Kljub igralcu manj je priložnost za točko zapravila Olimpija – Sešlar je z glavo zapravil nemogoče v 94. minuti tekme.


»Seveda sem razočaran, še bolj pa jezen, saj nismo naredili tistega, kar bi morali, določene stvari smo pravilno predvideli pred tekmo. Vedeli smo, da moramo 'le' zdržati prvi polčas in da nam bo v drugem lažje, toda odmor bi morali pričakati brez prejetega gola,« je pojasnil Milošević in dodal: »Gol smo prejeli zaradi nezbranosti ob prekinitvi. En polčas ni dovolj za uspeh, ob tem smo zapravili štiri priložnosti za zadetek. Ustvarjamo si obetavne akcije, a treba je zabiti gol.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije