HOKEJ

Matjaž Kopitar jezen kot ris

Slovenska hokejska reprezentanca razočarala na jeseniškem turnirju. Pomladi z upanjem, da bo igra ob vrnitvi adutov zadnjih let na precej višji ravni.
Fotografija: Slovenski selektor Matjaž Kopitar ni skrival razočaranja. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Slovenski selektor Matjaž Kopitar ni skrival razočaranja. FOTO: Blaž Samec

 Alarm! Pri priči smo ga zaznali ob koncu tridnevnega mednarodnega hokejskega turnirja v dvorani Podmežakla, na katerem slovenski risi niso ujeli niti enega plena. Boljši so bili Avstrijci, Francozi in predvsem odlični Belorusi. Zato ob prihodu med novinarje najprej ni skrival razočaranja kapetan Anže Kuralt, nakar je – precej bolj ostro, kot smo ga vajeni – o igri izbranega moštva spregovoril selektor Matjaž Kopitar. Na dlani je, da novembrski turnir še ne prinaša usodnih premikov, iz tekmovalnega zornega kota je bil krepko bolj boleč avgustovski spodrsljaj v olimpijskih kvalifikacijah, precej bolj podčrtan kot ta jeseniški turnir bo kajpak tudi boj risov za vrnitev med svetovno elito maja prihodnje leto. Na domačem tivolskem ledu se bodo pognali v boj za vizum svetovnega prvenstva 2023, ki bo v St. Peterburgu. In med petimi tekmeci za prvi dve mesti, ki vodita med elito, bodo tudi Avstrijci in Francozi. Zlasti slednji so bili tu boljši od risov. In ob spoznanju, da je francoska reprezentanca med letoma 2008 in 2019 neprekinjeno igrala v najvišjem svetovnem razredu, je jasno, da bo Francija pomladi proti Sloveniji favorit! »Zdaj vidimo, kako je z razširjeno avstrijsko ligo oziroma sedanjo ICEHL. Iz nje smo tokrat črpali večino igralcev, pa ti niso bili kos tekmecem iz Francije in predvsem Belorusije. Proti slednji so bili tako nemočni, da to ni bilo gledljivo,« ni skrival razočaranja najbolj odgovorni mož na slovenski reprezentančni klopi, v preteklosti režiser tako odmevnih podvigov kot tudi porazov.

Daleč od skupine A

Med vrsticami se je spraševal o svoji prihodnosti, obenem je napovedal zamenjave v kadru na ledu. Razumljivo je seveda, da bo pomladi pričakoval delež tistih naših najbolj cenjenih igralcev, denimo iz nemškega prvenstva Roberta Saboliča, Žige Jegliča, Mihe Verliča in Jana Urbasa. Jan Muršak (Göteborg) se je od risov poslovil že pred časom, pri prvem slovenskem zvezdniku z ledenih ploskev Anžetu Kopitarju (Los Angeles) pa seveda še zdaleč ni jasno, kako bo glede uvrstitve v končnico NHL. »Toda obenem moramo vedeti, da tudi tisti, ki smo jih tu pogrešali, niso več najmlajši. Obenem pa številni med temi igralci, ki so se predstavili na Jesenicah, še zdaleč niso več mladi,« je bil realen selektor, se obrnil k novinarjem in domači hokejski javnosti: »Vi se trudite, slišim in berem, kako se bomo pomladi borili za uvrstitev med najboljše, toda to, kar sem videl tu, je daleč od te skupine A.« Belorusija, reprezentanca s polovico igralcev iz prestižne KHL, je osvojila 1. mesto na turnirju. Naslednji preizkus bo za rise februarja, predvidoma na turnirju v Celovcu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije