1. SNL

Ljubljančani navdušili, Mariborčani kravžljali živce

V derbiju kroga prve slovenske nogometne lige Olimpija ugnala Aluminij. V štajerskem obračunu Mitja Viler odločil v prid Maribora proti Celju.
Fotografija: Mariborčanom je odleglo, z neprepričljivo igro so premagali neugodno Celje. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Mariborčanom je odleglo, z neprepričljivo igro so premagali neugodno Celje. FOTO: Tadej Regent

LJUBLJANA – »Odločilna sta bila priprava na tekmeca in njegov slog igre,« je trener Olimpije Safet Hadžić razkril svojo plat, kako je v Stožicah na devetem gostovanju še devetič izgubil Aluminij. Do sobote sam na drugem mestu 1. SNL, nato pa v družbi Maribora, ki je v štajerskem derbiju pokazal, kako z malo doseči veliko, tri točke. Branilec Mitja Viler je z atraktivnim golom pod prečko strl žilavo Celje. Zgodnje sobotno popoldne 15. kroga je pripadlo derbiju iz druge polovice prvenstvene lestvice. Tabor je v Kranju po imenitni predstavi in visoki zmagi v prejšnjem kolu proti Mariboru upal, da se mu bo tudi na gostovanjih odprlo. Doslej je osvojil eno samo točko – v Velenju. Toda računov brez krčmarja ne kaže polagati. Triglav je imel svojo računico in jo v tekmo zasukov tudi izpeljal. »Bili smo odlični, toda na koncu smo imeli tudi več sreče,« je priznal domači trener Vlado Šmit, potem ko je prvi strelec moštva Luka Majcen v 90. minuti zabil drugi gol na tekmi in devetega v sezoni.


 

Menalo razbijal, Vukušić zabijal

Za grenkobo v Stožicah so bili odgovorni maloštevilni navijači. Zgodnjepopoldanski termin je bil zanje sicer vse prej kot pozitiven pregovor »rana ura, zlata ura«, za nogometaše pa očitno idealen. Zeleno-beli so se čvrstega tekmeca lotili, kot se za vodilno moštvo spodobi. Napadli so ga in ga eno uro mleli. Luka Menalo je navdahnjeno igro zabelil že z golom v 12. minuti, v 49. pa še z izsiljeno enajstmetrovko. »Potem kar sem videl, ni bila,« je bil prepričan gostujoči trener Slobodan Grubor, ki pa je na koncu priznal, da si je Olimpija zaslužila zmago, tudi zaradi tega, ker igra najlepši in najboljši nogomet. Ante Vukušić z bele točke, pet minut za tem pa še iz igre – v prazna vrata je pospravil odbitek – je razblinil vse upe Kidričane, ki so v 15. tekmi v sezoni drugič prejeli več kot gol in prvič več kot dva. Sinjski diamant Vukušić je že pri 13 golih. »Eno uro smo bili odlični in to je bilo dovolj,« je še dodal Hadžić, ki je še drugo tekmo spremljal s tribune in jo s pomočjo pomočnika Nikice Milenkovića izpeljal z zanesljivo zmago. Konec tedna bo v derbiju v Murski Soboti odslužil kazen treh tekem prepovedi vodenja z klopi za rezervne igralce.

V Ljudskem vrtu žvižgi, potem olajšanje

Že 97. štajerski derbi je bil za vijolične navijače vse prej kot privlačen. Že v odmoru so bili vidno razočarani nad predstavo, ki ni obetala veliko. Čeprav je trener Darko Milanič prvič v sezoni od prve minute v igro poslal »odstranjenega« Amirja Derviševića, večje ustvarjalnosti ni bilo videti. Celjani so bolj ugajali. Epilog? Žvižgi s tribun ob odhodu v slačilnico. In odgovor? V 49. minuti je Dervišević z dolgo podajo zaposlil Rudija Požega Vancaša na levi strani, ki je nato spustil žogo do vtekajočega Mitje Vilerja. Koprčan je z 10 m v polnem teku zabil žogo pod prečko. To je bil najlepši trenutek in vreden zmage, pomembne za vijolične, ki so ohranili pet točk zaostanka za Olimpijo. »V prvem polčasu ni bilo nikakršnega prostora, druga žoga je bila vselej tekmečeva. V drugem polčasu, ko smo videli, da je to čista delavska tekma, smo ocenili, da bo treba izkoristit prostor, ki nam ga bodo ponudili Celjani. Takoj smo ga. Zmago smo si zaslužili, ampak zanjo smo garali,« je 51. zmago komentiral Milanič, ki je ob Derviševiću v vrata namesto Kenana Pirića vrnil veterana Jasmina Handanovića

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije