NBA

Leteči Grk preskočil Dončića

Po dvoboju kandidatov za trofejo MVP zadovoljen Giannis Antetokounmpo.
Fotografija: Luka Dončić in Giannis Antetokounmpo sta velika tekmeca. FOTO: Michael McLoone/USA Today Sports
Odpri galerijo
Luka Dončić in Giannis Antetokounmpo sta velika tekmeca. FOTO: Michael McLoone/USA Today Sports

Luka Dončić in Giannis Antetokounmpo sta po telesnih sposobnostih in igralnih slogih povsem različna košarkarja, imata pa tudi marsikaj skupnega; ne le razočaranje z letošnjega eurobasketa. Oba sodita med najresnejše kandidate za najboljšega igralca lige NBA in se vsak dan dokazujeta z izjemno statistiko. Njuno prvo soočenje v novem prvenstvu je zato pritegnilo izjemno pozornost, po njem pa je bil precej bolj zadovoljen leteči Grk. Milwaukee je namreč ugnal Dallas s 124:115.

Teksaška zasedba je v zadnjih štirih nastopih okusila prav toliko porazov. Takšen črni niz se ji je nazadnje primeril marca 2019, torej ob koncu Dončićeve krstne sezone v elitni ameriški ligi. Slovenski as je zdaj precej bolj zrel košarkar, ni pa še našel pravega ravnovesja med osebnimi spektakli in uspešnostjo njegovega moštva, ki je v prvih petih tednih prvenstva doživelo 10 porazov v 19 nastopih. Proti Milwaukeeju je zbral 27 točk, 5 skokov in 12 asistenc, a tudi 6 izgubljenih žog, ter ohranil vodstvo med najučinkovitejšimi strelci lige NBA. V povprečju dosega 33,1 točke, torej 2,2 več kot četrti Antetokounmpo, ki se je tokrat izkazal s 30 točkami in 11 skoki.

Luka bo pridobil 200 mest

»Zelo zabavno je gledati Giannisa, ni pa tako prijetno igrati proti njemu. Trenutno je najboljši košarkar na svetu, nemogoče ga je ustaviti. Očitno je, da trdo trenira, saj napreduje vsak dan, ne le pri metu,« je po porazu priznal Luka Dončić, ki si zelo želi osvojiti kar nekaj lovorik iz Antetokounmpove zbirke. Grk se je namreč že okitil s šampionskim prstanom (2021) in bil izbran za junaka finala, dvakrat (2019, 2020) je bil MVP celotnega prvenstva. Leta 2020 je prejel tudi lovoriko za najboljšega obrambnega igralca leta, kar je za njegovega ljubljanskega tekmeca bržkone nedosegljiv cilj.

Dončić resda meni, da vse bolje opravlja defenzivne naloge. »Ljudje sicer nočejo priznati, toda v tem delu igre sem naredil velik korak naprej. Ni mi treba poslušati tujih mnenj, najbolj zaupam sebi. Menim, da je moja obramba veliko boljša, kot je bila v prvih štirih sezonah po prihodu v ZDA,« zagotavlja. Zbadljivk pa se ne bo kmalu otresel. Sean Sweeney, pomočnik glavnega trenerja Jasona Kidda, ki je pri Dallasu zadolžen za obrambno strategijo, se rad pošali: »V ligi NBA je 450 košarkarjev. Luka je bil lani 450. po igri v obrambi. Zdaj se približuje 250. mestu. Pridobil bo 200 mest, kar je ogromen skok.« Eduardo Brozovič

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije