ODBOJKA

Led je prebit, a forma še ni prava

Slovenski odbojkarji zmagovito odprli evropsko prvenstvo. Zmaga nad Ukrajino s 3:1 na las podobna lanski na SP.
Fotografija: Alen Pajenk (levo) je bil eden od ključnih mož pri zmagi slovenske reprezentance nad Ukrajino. FOTO: CEV
Odpri galerijo
Alen Pajenk (levo) je bil eden od ključnih mož pri zmagi slovenske reprezentance nad Ukrajino. FOTO: CEV

Slovenski odbojkarji so zmagovito odprli evropsko prvenstvo 2023. Za uvod so v bolgarski Varni v tekmi skupine B ugnali Ukrajino s 3:1 (-23, 22, 20, 20), a zmaga je bila, tako kot v četrtfinalu lanskega svetovnega prvenstva v Stožicah proti enakemu nasprotniku, težko prigarana. Epicentr je ime reklame, ki so jo ukrajinski igralci nosili na dresih med tekmo. Svoj epicenter (potresa) pa so doživeli že dan prej na treningu, ko se je poškodoval njihov daleč najboljši odbojkar, levoroki sprejemalec Oleg Plotnickij, sicer soigralec slovenskega podajalca Gregorja Ropreta pri Perugii. Na tekmi je na igrišče vstopil le pri zadnji točki prvega niza in nato sredi tretjega in pri koncu četrtega.

Tudi začetek tekme proti Sloveniji je deloval stresno, Rok Možič je na položaju korektorja v napadu zbral tri zaporedne točke. Vse je bilo za varovance selektorja Gheorgheja Cretuja lepo do vodstva s 15:11, nato pa je uspešen ukrajinski izziv ob sodniški odločitvi ob zelo dolgem premoru ritem tekme zasukal v smer izbrancev Ugisa Krastinša. Slovenci so slabo sprejemali ukrajinske začetne udarce, v napadu so bili petkrat žrtve ukrajinskega bloka za doseženo točko, sami so zbrali dve, pri tekmecih pa je tudi s svojo levico devet točk dosegel korektor Vasil Tupčij.

Tudi v drugem nizu so Ukrajinci bolje začeli, nato pa je Alen Pajenk s tremi bloki in uspešno izvedenim prvim tempom slovensko barko proti koncu le nagnil v lepo prednost z 22:18 in 23:20. Nasprotniki so zapretili in znižali na 23:22, a je zato niz v slovenski prid z asom potrdil Gregor Ropret.

Odlični Pajenk

Pajenk je bil odličen tudi v tretjem nizu, svoj izkupiček po točkah je povišal na, za srednjega blokerja izjemno zavidljivih, dvanajst. Ukrajinci so se žilavo bojevali, potek tekme je bil sila podoben lanskemu četrtfinalu na mundialu, pri 19:16 je kapetan Tine Urnaut za lažje dihanje udaril zmagovito točko neposredno iz servisa, za naslednjo je v napadu poskrbel Možič. Ukrajinska napaka pri servisu je le predčasno dokončala slovensko delo za dobljeni niz. V četrtem nizu je slovenska izbrana vrsta pokazala bolj stabilno igro kot v prvem, izboljšali so sprejem začetnega udarca, »zazidali« luknje v bloku, izboljšali servis, kar je za nagrado prineslo tri točke.

Najboljša po točkah sta bila Možič (18) in Pajenk s 14. »Zelo sem vesel zaradi zmage. V prvem nizu smo imeli nekaj težav pri sprejemu servisa, ukrajinski korektor Tupčij je bil odličen. A smo z boljšo igro v nadaljevanju uspeli zasukati tekmo v naš prid,« je povedal Možič. V nadaljevanju evropskega prvenstva bodo Slovenci morali raven igre še dvigniti in jo ustaliti. Naslednja tekma jih sicer čaka jutri ob 16.30 s Finsko.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije