VELIKI PREOBRAT

Kakšna drama: ne Roglič, Pogačar je končni zmagovalec Toura!

Objavljeno 19. september 2020 15.17 | Posodobljeno 19. september 2020 18.55 | Piše: Š. R.

Primož Roglič je v kronometru izgubil kar 57 sekund prednosti. Tadej Pogačar je s suvereno zmago oblekel rumeno majico.

Tadej Pogačar je pošolal Primoža Roglića v kronometru.  FOTO: Christophe Ena, Reuters
Kakšna drama in kakšen preobrat na Touru! Slovenija ima zmagovalca prestižne dirke po Franciji, toda ...

Potem ko je vse kazalo, da nič več ne more ogroziti zmage Primoža Rogliča na Tour de France, se je v kronometru zgodilo nepričakovano: Tadej Pogačar mu je odvzel zmago s pravo eksplozijo in mu odvzel rumeno majico!

Roglič je v etapi branil 57 sekund prednosti Pogačarjem, toda noge na predzadnji etapi niso bile prave, izgubljal je proti 22-letnemu slovenskemu kolegu, ki je zares uprizoril sijajno vožnjo. Tako je Zasavec v cilj prišel z zaostankom minute in 56 sekund, v skupni razvrstitvi pa je Pogačar prevzel vodstvo za 59 sekund.Njegova zmaga je čista kot solza, glede na to, da je v eni od začetnih etap zaradi vetra izgubil več minuto v primerjavi z Rogličem, se vrnil nazaj na skupno drugo mesto, se večkrat sam boril na klancih, kjer je imel Roglič pogosteje še svoje moštvene kolege, prav zadnji dan pa postavil piko na i in pokazal, da ima močnejše noge ter da si je očitno zaslužil zmago.

Pogačar je za nameček oblekel kar tri majice: ob rumeni kralja Toura in beli za najboljšega kolesarja, mu je pripadla še pikčasta za najboljšega hribolazca.

Kot da sanja

»Zdi se mi, da sanjam,« je v prvi izjavi dejal 22-letnik, ki mu je Roglič v cilju lahko le športno čestital. »Ne vem, kdaj bom to dojel. Res sem ponosen na moštvo. Dobiti rumeno majico zadnji dan. O tem smo sanjali in sedaj nam je uspelo,« je povedal Pogačar, ki kar ni mogel dojeti, kaj mu je uspelo. »Nisem bil samo jaz, celo moštvo je bilo. Poznal sem vsak ovinek, vsako grbino, vedel sem, kje pospeševati.«​Za Rogliča in njegove moštvene kolege je to kajpak izjemno razočaranje, vse je že bilo pripravljeno za zmagoslavje, toda obrnilo se je drugače in kleni Zasavec bo moral znova poskusiti naslednje leto. Po koncu etape je razočaran obsedel na tleh, čeprav je  kronometer njegovo močno orožje, se je ponovil scenarij z zaključka Toura 2018, ko se je boril za skupno tretje mesto, a v odločilni vožnji na čas popustil in izgubil stopničke.

V nedeljo bo na sporedu le še parada zmagovalcev, ki končnega razpleta praviloma več ne spremeni.image
Tadej Pogačar je pošolal Primoža Roglića v kronometru.  FOTO: Christophe Ena, Reuters


Tako se je odvijal odločilni kronometer:
 
 • Končni izidi kronometra (36,2 km)
  1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates) 55:55
  2. Tom Dumoulin (Niz/Jumbo-Visma) + 1:21
  3. Richie Porte (Avs/Trek-Segafredo) 1:21
  4. Wout Van Aert (Jumbo-Visma) 1:31
  5. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) 1:56
 • Veliko razočaranje za Rogliča: v cilj je prišel šele na 5. mestu, v skupni razvrstitvi pa zdrsnil na 2. mesto.
 • Neverjetno: Pogačar je prevzel vodstvo in rumeno majico!
 • Kar 1:22 je Roglič zaostal na zadnjem merjenju za Pogačarjem. Ta drvi proti etapni zmagi in očitno tudi skupni zmagi naproti!
 • Eksplozija Pogačarja: na tretjem merjenju je dosegel kar 48 sekund boljši čas od Dumoulina.
 • Kakšen preobrat! Rogličeva prednost se je na klancu povsem stopila!
 • Rogličeva skupna prednost se je medtem s 57 sekund stopila na 21!
 • Na drugem merjenju je Pogačar dosegel le sekundo počasnejši čas od Toma Dumoulina, ki je medtem prevzel vodstvo, za 10 sekund je prehitel Van Aerta.
 • Pogačar še naprej izjemno nadaljuje, vmes je na cesti že prehitel tudi Miguela Angela Lopeza, ki bo tako trepetal za končno tretje mesto.
 • Cavagno je z vročega stola vodilnega izrinil Rogličev moštveni kolega Wout van Aert, najboljši čas je izboljšal za kar 28 sekund - 57:26.
 • Roglič je bil na prvi postaji 29 sekund za Cavagno, za pomeni, da izgublja prednost, ki jo ima pred Pogačarjem. A odločal bo čas v cilju.
 • Na prvem merjenju vmesnega časa je Pogačar dosegel odličen - tretji čas, 16 sekund za Cavagno.
 • Sodeč po merjenjih (še pred vmesnim časom) naj bi bil Roglič počasnejši od Pogačarja, za 13 sekund.
 • S štarta sta se le podala tudi Pogačar in Roglič, boj za končno rumeno majico se je začel!
 • Na štartu je le še najboljša trojica, v vodstvu pa še vedno Cavagna.
 • Zelo dobro je s svojim nastopom opravil Polanc, v cilj se je pripeljal na 7. mesto, z zaostankom 2 minuti in 13 sekund.
 • Nov najboljši čas vzpona je dosegel Omar Fraille, 5,9 km dolg klanec s povprečnim naklonom je prevozil v 17 minutah in 37 sekundah
 • De La Cruz je v cilju prvi, ki zaostaja za manj kot minuto.
 • Pogačarjev moštveni kolega David De La Cruz je dosegel najboljši čas vzpona, 5,9 km dolg klanec s povprečnim naklonom je opravil v 17 minutah in 40 sekundah, 13 sekund hitreje od vodilnega Cavagne. Ti časi bodo pomembni tudi v boju za pikčasto majico najboljšega hribolazca.
 • Mohorič je za vodilnim zaostal za 6 minut in 35 sekund, na progo pa se je podal tudi že Polanc.
 • Mezgec je že v cilju, njegov zaostanek za Cavagno znaša natanko 9 minut. Kot je povedal za TV Slovenija, je na ravnini hranil moči, v klanec pa bolj pritisnil na plin. »Jutri bo še zadnja priložnost,« pa je namignil, da si zelo želi biti v ospredju zadnje etape, v kateri se bodo udarili šprinterji.
 • Od drugih Slovencev sta na poti do cilja tudi že Matej Mohorič in Luka Mazgec, startal bo tudi še Jan Polanc.
 • Prvi referenčni čas v boju za etapno zmago je postavil Remi Cavagna. Francoski državni prvak v vožnji na čas je preizkušnjo končal v času 57:54, v cilju pa povedal: »Mislim, da bo Primož čas izboljšal, sam pa upam, da bom čim dlje sedel na vročem stolu.«


Predzadnji test za kolesarje na Touru se je začel v Luru, prvi pa je s startne rampe krenil ob 13. uri. Roglič je startal ob 17.14, Pogačar dve minuti prej, v cilju pa rumeno majico pričakujejo okoli 18.10. Kronometer, dolg 36,2 kilometra, je sicer razgiban, najtežji del pa prihaja ob koncu – 5,9-kilometrski vzpon s povprečnim naklonom 8,5 odstotka.

V cilju bodo najboljšim na klancu podelili tudi točke v boju za pikčasto majico, za katero se prav tako borita Roglič in Pogačar. V skupnem seštevku imata sicer zaostanek za Ekvadorcem Richardom Carapazom (Ineos Grenadiers), ki ima 74 točk. Dve manj ima Pogačar, Roglič pa je doslej zbral 67 točk.

Preberite še: Že prvi Rogličev test je bil izjemen


 
Deli s prijatelji