SUPERVELESLALOM

Lara Gut Behrami je svetovna prvakinja

Drugo mesto je zasedla Suterjeva, Shiffrinova je bila tretja. Slovenke daleč od najboljših.
Fotografija: Lara Gut Behrami. FOTO: Leonhard Foeger, Reuters
Odpri galerijo
Lara Gut Behrami. FOTO: Leonhard Foeger, Reuters

 Lara Gut Behrami je nova svetovna prvakinja v superveleslalomu. Na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v Cortini d'Ampezzo je osvojila svojo prvo zlato medaljo na velikih prvenstvih. Corinne Suter je bila druga za dvojno švicarsko zmagoslavje. Bron je na tretjem mestu pripadel Američanki Mikaeli Shiffrin.
 
Gut Behramijeva je letos zanesljivo najprepričljivejša na superveleslalomskih progah. Bila je glavna favoritinja za zmago in ta status je 29-letnica tudi upravičila.

Pred svetovnim prvenstvom je dobila zadnje štiri superveleslalome v svetovnem pokalu od petih. In ta zmagoviti niz je nadaljevala tudi v Cortini za še peto zaporedno superveleslalomsko zmago.  Na progi Olympia delle Tofane je nastopila s srečno sedmico ter s časom 1:25,51 najvišje postavila hitrostno letvico. Rojakinjo Suterjevo je za 34 stotink sekunde potisnila na drugo mesto. Suterjeva je še na drugem prvenstvu po vrsti osvojila odličje. Pred dvema letoma na svetovnem prvenstvu v Areju je bila bronasta.

Pred Suterjevo sta se takrat uvrstili le Italijanka Sofia Goggia, ki je morala domače prvenstvo izpustiti zaradi poškodbe, zmagala pa je Shiffrinova, ki je bila v Cortini branilka naslova.

Cortina d'Ampezzo. FOTO: Leonhard Foeger, Reuters
Cortina d'Ampezzo. FOTO: Leonhard Foeger, Reuters


Američanka je tokrat zaostala za Suterjevo. Bila je sicer zelo dobro na poti, čeprav je nazadnje v tej disciplini tekmovala pred enim letom. Z zaostankom 47 stotink sekunde je osvojila svoj prvi superveleslalomski bron. Napaka, ki ji je verjetno odvzela zlato, se ji je primerila v spodnjem delu.

Čehinja Ester Ledecka, ki je dobila uvodni superveleslalom sezone 2020/21, je pristala tik pod stopničkami na četrtem mestu (+0,53).

Druga Švicarka z zlato kolajno


Gut Behramijeva je po drugem in tretjem mestu v superveleslalomih na svetovnih prvenstvih vendarle skočila na najvišjo stopničko. Postala je komaj druga Švicarka z zlatim odličjem v tej disciplini.

Prva je Maria Walliser, ki je dobila superveleslalom na svetovnem prvenstvu v Crans Montani leta 1987, ko je bila ta disciplina prvič na sporedu svetovnih prvenstev. Tudi takrat sta bili na prvih dveh mestih Švicarki. Srebro je dobila Michaela Figini. Bron je takrat pripadel Slovenki Mateji Svet.

Slovenke so bila tokrat na tehnično zahtevni postavitvi daleč od najboljše petnajsterice. Maruša Ferk je na tekmi majhnih zaostankov zaostala 2,64 sekunde za 24. mesto. Ilka Štuhec, ki je v Cortini pred štirimi leti zmagala na superveleslalomu za svetovni pokal, je zaostala 2,86 sekunde za 25. mesto.

Meta Hrovat, zadnja na startu, je na prvem superveleslalomu na veliki sceni z zaostankom 3,20 sekunde vpisala 28. mesto med 40 uvrščenimi.

Štuhčevo tekma prvenstva čaka v soboto, ko bo napadala tretji zaporedni naslov smukaške svetovne prvakinje. V petek jo kot ostale smukačice čakata dva treninga smuka. Hrovatova pa je prva slovenska adutinja na ženskem veleslalomu prihodnji teden.

Ob 13. uri se bo začel še moški superveleslalom. Na startu so tudi Boštjan Kline (23), Miha Hrobat (25), Martin Čater (30) in debitant Nejc Naraločnik (37), ki je vskočil namesto Štefana Hadalina.

Po prvotnem sporedu bi morali obe preizkušnji izpeljati v torek, a se je v načrte italijanskih organizatorjev in Mednarodne smučarske zveze vpletla narava, ki je z neugodnimi vremenskimi razmerami in obilnim sneženjem tekmovalni spored obrnila na glavo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije