SP V NOGOMETU

Lahko samozavestna Hrvaška premaga brazilsko ekipo?

Nogometaši Brazilije nestrpno čakajo na petkovo četrtfinalno tekmo proti Hrvaški. Njihov selektor Tite sporoča, da Hrvaško spoštuje, a da verjame, da so njegovi varovanci boljši.
Fotografija: Bodo Hrvati lahko premagali brazilski urok? FOTO: Lee Smith, Reuters
Odpri galerijo
Bodo Hrvati lahko premagali brazilski urok? FOTO: Lee Smith, Reuters

V taboru Hrvatov pred najtežjim preizkusom doslej v Katarju ostajajo samozavestni in verjamejo, da lahko premagajo brazilski urok.

Tite je na današnji novinarski konferenci brazilske reprezentance izrazil prepričanje, da se bodo Brazilci uvrstili v polfinale, in če se bodo igralci tako odločili, tudi nadaljevali specifično proslavo doseženih golov, ki je v Dohi sprožila veliko polemik.

Mnogi namreč menijo, da Neymar in njegovi soigralci s svojim karnevalskim plesom kažejo pomanjkanje spoštovanja do tekmecev. Ko so proslavljali gole proti Južni Koreji, ki so jo v osmini finala premagali s 4 : 1, so pokazali precej plesne koreografije, pri tem pa se jim je v nekem trenutku pridružil tudi Tite.

Posebna povezava

»To ni moja reprezentanca. To je brazilska reprezentanca, za katero sem odgovoren kot trener, ne morem pa se vpletati v njihovo proslavo zadetkov. Žal mi je za ljudi, ki ne poznajo zgodovine in kulture Brazilije ter našega načina življenja,« je Tite na novinarski konferenci odgovoril na vprašanje o slavju.

Tite, ki naj bi po koncu turnirja odstopil s svojega položaja, je še dodal, da mu ni prijetno plesati s svoji fanti, a želi imeti posebno povezavo z njimi. » Imam 61 let in ti igralci bi lahko bili skoraj moji vnuki. A če moram plesati, bom plesal, čeprav bom to počel subtilno. Že proti Južni Koreji sem prosil, naj me skrijejo,« je dejal Tite.

Selektor priznava, da je pritisk na novo generacijo brazilskih zvezdnikov, saj v domovini dve desetletji po zadnjem slavju vsi zahtevajo, da morajo šestič postati svetovni prvaki. »Na pritisk smo navajeni in ni nujno, da je negativen. Bolj od pritiska pa zagotovo potrebujemo pogum,« trdi Tite, ki nima večjih težav s poškodbami igralcev.

image_alt
Trenerji in športniki napovedali polfinaliste: Hrvatov ne kaže odpisati

Že proti Južni Koreji sta se po poškodbah v ekipo vrnila Neymar in Danilo, zaradi poškodbe mišice pa je pod vprašajem za tekmo proti Hrvaški levi bočni branilec Alex Sandro. Če ta ne bo mogel igrati, bo njegovo mesto spet zasedel Danilo, po 'osnovni izobrazbi' osrednji branilec, ta položaj pa bo zasedel Militao.

Hrvaška pravljica

Luka Modrič je prepričan, da jim bo uspelo. FOTO: Lee Smith, Reuters
Luka Modrič je prepričan, da jim bo uspelo. FOTO: Lee Smith, Reuters

Svoje načrte pa ima tudi aktualni svetovni podprvak Hrvaška. Luka Modrić, štiri leta po tem, ko je postal najboljši igralec prvenstva v Rusiji, je prepričan, da se hrvaška pravljica tudi po obračunu z Brazilijo ne bo končala.

»S četrtfinalom se nismo zadovoljili, želimo več. Najbrž nas čaka najtežja tekma na prvenstvu, Brazilci so eni glavnih favoritov za končno zmago. Imamo moč in kakovost, verjamemo v sebe in tako se bomo tudi postavili na igrišču,« je napovedal igralec Reala, ki meni, da bo njihova glavna naloga ne dovoliti tekmecem, da se razigrajo.

»Nekajkrat sem že igral proti njim, še nikoli jih nismo premagali, čas je, da se tradicija prekine. Na vsakem položaju imajo fenomenalne igralce, morali bomo biti agresivni, tekaško na najvišji ravni,« je načrte, kako priti do zmage, predstavil Modrić.

Hrvaška in Brazilija sta se doslej srečali štirikrat, od tega so Brazilci trikrat zmagali, med drugim na svetovnih prvenstvih 2006 in 2014, enkrat pa sta se reprezentanci razšli brez zmagovalca.

Praktično vse analize in tudi stavnice Brazilijo postavljajo v vlogo favorita, toda Modrić pravi, da se njegova ekipa s tem ne obremenjuje. » Ne ubadamo se s statistiko in z analizami, osredotočeni smo na sebe. Normalno je, da je Brazilija v vlogi favorita, a ti vedno ne zmagujejo. Spoštujemo tekmeca, toda vemo, da smo jih sposobni presenetiti,« je optimističen nogometaš madridskega Reala, ki na novinarski ni želel razpredati o svoji prihodnosti.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas