ZLATO

Primož Roglič je olimpijski prvak!

Slovenski kolesar je pometel s konkurenco.
Fotografija: Primož Roglič ima zlato. FOTO: Christian Hartmann, Reuters
Odpri galerijo
Primož Roglič ima zlato. FOTO: Christian Hartmann, Reuters

Po padcu na dirki po Franciji in ne najboljšem nastopu na cestni dirki na olimpijskih igrah se je Primož Roglič dobesedno 'strgal z verige'. Na progo kronometra se je podal odločno in na 44 kilometrov dolgi trasi vodil od samega začetka. V zadnjih kilometrih je le še stopnjeval in nadaljeval izjemno vožnjo. Na začetku so bile razlike med kolesarji majhne, a na polovici dirke je postalo jasno, da ima Primož vse vajeti v svojih rokah. V cilju je pred Tomom Domoulinom prevzel vodstvo z več kot minuto prednosti.  Prvi favorit Belgijec Wout van Aert je ostal brez odličja. Za Rogličem je zaostal za več kot minuto in pol. Brez odličja je ostal tudi Filippo Ganna.

Primož Roglič. FOTO: RTV, posnetek zaslona
Primož Roglič. FOTO: RTV, posnetek zaslona


»Neverjetno. Izjemno sem vesel. Res neverjetno,« je dejal v prvem odzivu novinarki RTV. »Sam vedno rečem, da nisem ravno specialist za kronometer, a lahko naredim tudi dober kronometer. Res sem vesel in ponosen,« je povedal še vedno nekoliko presenečen Roglič. 

image_alt
Zaradi zlata Rogliča tečejo solze: Samo najboljši se znajo pobrati po seriji smole


Slovenski junak olimpijskih iger je po podelitvi povedal, da je kot otrok sanjal, da bo osvojil olimpijsko medaljo, a da zagotovo ne, da v kolesarstvu. »Sanjal sem, da bi to dosegel v kakšen drugem športu in ne v kronometru. Danes sem vesel, ponosen in srečen, da nam je to uspelo. Da se je poplačal vest trud za vse trdo delo in odrekanje,« je dejal v prenosu za nacionalno televizijo.

Po podelitvi, ko je v Tokiu odmevala Zdravljica, je priznal, da težko dojema vse skupaj. »Verjetno bo trajalo še kar nekaj časa. Morda šele po koncu kariere. Kot športnik vedno gledam naprej in pred mano so nove dirke in novi izzivi. Poskušal bom uživati v vseh teh lepih trenutkih.«

Ni vedel, da je prečkal ciljno črto


Ko je z več kot minutno prednostjo prevzel vodstvo v cilju, so Primoževe noge še vedno divje vrtele pedale, zato so bili nekateri prepričani, da ni vedel, da je že prečkal ciljno črto, in Primož je to tudi potrdil. »Nihče mi ni rekel in res ni vedel, da sem že prečkal ciljno črto, ker tam ni bilo nikogar. Mislil sem, da moram še naprej,« je dejal z nasmehom.  

Po cestni dirki, ko je imel kar precej težav, je povedal, da danes ni imel težav in ni trpel zaradi bolečin. »Zadovoljen sem bil, ker me ni ni nič bolelo. Pred tem sem imel en kup majhnih težav. Na cestni dirki sem mnogo bolj trpel, da sem prišel do cilja kot danes,« je še dejal.
Na drugem mestu je Tom Dumoulin (+1'01"), tretjem pa Rohan Dennis (+1'03"). Na četrto in peto mesto sta se uvrstila Stefan Kung (+1'04" 5) in Filippo Ganna (1'05").image_alt
Vzpodbudna Rogličeva generalka


Gre za izjemo težko preizkušnjo, ki je precej razgibana in pisana na kožo našemu kolesarju. Roglič je v torek dejal, da ni nobene prave ravnine in da je trasa na dirkališču zelo razgibana. Preizkušnjo je označil za poseben izziv. Najhitrejši naj bi s progo opravili v približno 52 minutah, kar pomeni, da lahko Primoža v cilju pričakujemo približno deset minut pred 10. uro. 
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije