PROGA GRAN RISA

Kristoffersenu veleslalom presenečenj v Alta Badii, Kranjec 13.

Edini Slovenec Žan Kranjec je za vodilnim zaostal dobro sekundo.
Fotografija: Žan Kranjec, Alta Badia. FOTO: Alessandro Garofalo, Reuters
Odpri galerijo
Žan Kranjec, Alta Badia. FOTO: Alessandro Garofalo, Reuters

Norvežan Henrik Kristoffersen je zmagovalec veleslaloma za svetovni pokal alpskih smučarjev v Alta Badii. Na progi Gran Risa je zmagal kot sedmi po prvi vožnji. Švicar Marco Odermat (+0,31) je ubranil drugo mesto, tretje je pripadlo Avstrijcu Manuelu Fellerju (+0,37). Edini Slovenec Žan Kranjec je osvojil končno 13. mesto (+1,04).

Kristoffersen je prišel do svoje 24. zmage v svetovnem pokalu, pete veleslalomske. V Alta Badii je že dobil veleslalomsko tekmo leta 2019.

Po prvem delu bojev na progi Gran Risa je bil na vrhu Francoz Matthieu Faivre, le dve stotinki počasnejši je bil Odermatt, a je aktualni svetovni prvak v finalu pokvaril uvrstitev in je tekmo končal na 16. mestu.

V prvi vožnji, na postavitvi glavnega trenerja slovenske moške ekipe za tehnični disciplini Klemena Berganta, se slovenski as ni najbolje znašel, saj je bil 12. (+0,83).

Za presenečenje pa sta poskrbela Feller in Američan River Radamus. V ospredje sta se izstrelila s številkama 16 in 18 ter se uvrstila tik za francosko-švicarskim dvojcem na vrhu. Feller je bil z zaostankom 19 stotink tretji, Radamus, zaostal je tri desetinke, četrti.

Na drugi progi pa je bil dolgo na vrhu razpredelnice Avstrijec Patrick Feurstein, ki je bil na prvi progi komaj 27., v finale pa se je prebil s številko 35. In 25-letni Avstrijec, ki si je po Val d'Iseru, kjer je bil 18., privozil svoj drugi finale, je ostal vodilni tudi po nastopu edinega slovenskega predstavnika ter je na koncu s četrtim mestom zabeležil najboljši dosežek v svetovnem pokalu.

Kranjec je imel kar 98 stotink sekunde zaloge, a se je ta prednost hitro stopila, v zgornjem delu do prvega vmesnega časa je pustil 62 stotink, nato je skopnela vsa zaloga, v cilj pa je pripeljal z zaostankom 46 stotink za takrat peti čas.

Kranjec je bil pred letošnjo preizkušnjo od 2016 del najhitrejše deseterice na veleslalomih v Alta Badii, dvakrat kot tretji tudi na stopničkah v letih 2017 in 2019. Lani in leta 2018 je bil deveti, leta 2016 pa četrti.

Rdečo majico vodilnega v posebnem seštevku discipline je obdržal Švicar Odermatt, ki je zmagal tako v Söldnu kot v Val d'Iseru. Na vrhu je tudi v skupnem seštevku po 11 tekmah.

Karavana alpskih smučarjev ostaja v Dolomitih, kjer bo v ponedeljek v Alta Badii na sporedu še četrti moški veleslalom za točke svetovnega pokala.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije