UVRSTITEV NA OI

Tako se veselijo slovenski košarkarji, oče Dončić objel sina (VIDEO)

Obračun z Litvo je dal potnika za olimpijske igre v Tokiu. Slovenija je zmagala s 96 : 85. Košarkarji prvič na olimpijske igre.
Fotografija: Luka Dončić z druščino je Slovenijo popeljal na olimpijske igre. FOTO: Fiba
Odpri galerijo
Luka Dončić z druščino je Slovenijo popeljal na olimpijske igre. FOTO: Fiba

Slovenska košarkarska reprezentanca je na krilih zvezdnika NBA in slovenskega reprezentanta Luke Dončića spisala zgodovino. Na finalni tekmi kvalifikacijskega turnirja v Kaunasu je premagala Litvo ter si priborila zgodovinski nastop na letošnjih olimpijskih igrah v Tokiu. Sanje so tako košarkarji uresničili.
 

Litva : Slovenija 85 : 96 (24 : 28, 28 : 24, 17 : 28)


Košarkarji so tretji iz slovenskih moštvenih športov po rokometaših in hokejistih, ki bodo zaigrali na največjem tekmovanju na svetu.

Slovenija je v Kaunasu nadigrala vse štiri tekmece. V predtekmovanju je Angolo premagala s 50 točkami razlike, Poljsko pa s 35. V polfinalu je pokleknila Venezuela z 28 točkami zaostanka, v finalu pa še gostitelji, ki prvič po 1992 ne bodo nastopili na olimpijskih igrah.


Na krilih Dončića

Prvo ime tekme je bil Luka Dončić s trojnim dvojčkom. Dosegel je 31 točk, 13 podaj in 11 skokov. Vlatko Čančar je dodal 18 točk, Jaka Blažič 16 in Mike Tobey 13. »Brez besed. To je bila zelo težka tekma. Vsi smo si želeli tega, to je bil naš cilj, zdaj bomo proslavljali,« je po zmagi dejal Dončić.  

»Zelo sem ponosen. Ponosen sem na to, kar smo naredili sredi Kaunasa, ponosen sem na fante, da so tako odigrali, srčno in borbeno. Najbolj me veseli, da fantje zaupajo Luki. Nihče se ne postavlja v ospredje, vsi mu verjamemo in sledijo,« je dejal selektor Slovenije Aleksander Sekulić.

Slovenija bo na Japonskem igrala v skupini C skupaj s Španijo, z Argentino in Japonsko. Prva tekma jo čaka 26. julija proti Argentini, 29. julija se bo pomerila z domačini, 1. avgusta pa z aktualnimi svetovnimi prvaki.

Slovenska reprezentanca se je seveda začela veseliti na parketu, bržčas pa se bo to slavje po garderobi nadaljevalo še pozno v noč. 



In seveda objem očeta Saše Dončića (sodeluje kot strokovni komentator Kanala A) s sinom Luko, ki je prvo ime turnirja in tisti, ki mu na parketu brezpogojno sledijo ostali košarkarji. 

Navijači so šesti igralec na tekmi slovenske reprezentance. FOTO: Fiba, Hendrik Osula
Navijači so šesti igralec na tekmi slovenske reprezentance. FOTO: Fiba, Hendrik Osula

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije