SLOVENSKI PARIZ

Zgodovinski prizori: Pogačar postal kralj Toura (FOTO, VIDEO)

Objavljeno 20. september 2020 16.53 | Posodobljeno 20. september 2020 20.06 | Piše: STA, P. K.

Pogačar je zdaj dokončno zmagovalec dirke po Franciji, na drugem mestu je Roglič.

FOTO: Stephane Mahe Reuters
Tadej Pogačar je zmagovalec dirke po Franciji. Danes je v rumeni majici varno prečkal ciljno črto na Elizejskih poljanah in postavil piko na i izjemnim predstavam na Touru. Blestel je seveda tudi na koncu drugi Primož Roglič.

Pogačar je tako potrdil vse rekorde, ki jih je neformalno dosegel že po sobotnem kronometru. Danes je uradno postal drugi najmlajši zmagovalec Toura, mlajši je bil le Henri Cornet davnega leta 1904. Postal je tudi prvi debitant zmagovalec po Francozu Laurentu Fignonu leta 1983. Obenem je postal sploh prvi kolesar, ki je oblekel rumeno majico najboljšega v skupni razvrstitvi, pikčasto za najboljšega hribolazca in belo za najboljšega mladega kolesarja. Tako belo kot tudi pikčasto majico uradno podeljujejo od leta 1975.
image
REUTERS FOTO: Stephane Mahe Reuters

Pogačar je prav tako najmlajši kolesar, ki je osvojil belo majico. V ponedeljek bo namreč dopolnil 22 let, lepšega darila za osebni praznik pa si ne bi mogel predstavljati.

image
REUTERS Roglič in Pogačar sta spisala zgodovino. FOTO: Stephane Mahe, Reuters

Mnogi so prepričani, da sta Slovenca spisala eno najlepših in najrazburljivejših zgodb v celotni zgodovini tega tekmovanja, ki ima zares dolgo, 107-letno brado. Pogačarju pa je s predstavo na kronometru uspel tudi eden največjih posamičnih dosežkov na dirkah po Franciji.

image
REUTERS Tadej Pogačar pred sklepnim dejanjem. FOTO: Stephane Mahe, Reuters

Preberite tudi: 
Razkrivamo, koliko denarja je zaslužil mladi zvezdnik Tadej Pogačar
Takole so tolažili Primoža: ganljivo Lorino sporočilo in objem malega Leva


V Parizu se je mudil tudi zunanji minister Anže Logar, ki je uradni obisk združil z ogledom zadnje etape dirke po Franciji.

Med glasnimi navijači je bil še predsednik Slovenije Borut Pahor, ki je ponosno vihral s slovensko zastavo.

Slovensko slavje v Parizu
Več deset slovenskih ljubiteljev kolesarstva se je danes že popoldne zbralo na Elizejskih poljanah v Parizu, da bi proslavili dvojno slovensko zmago na letošnji dirki po Franciji. Do konca zadnje etape bo tam še skoraj 400 Slovencev, ki so v francosko prestolnico pripotovali dopoldne z dvema čarterskima letoma.


image
REUTERS Pogačar, oblečen v rumeno. FOTO: Stephane Mahe, Reuters

Edina majica, ki je Pogačar ni oblekel na Elizejskih poljanah, je bila zelena za zmago v kategoriji sprinterjev. Njen lastnik je po novem Irec Sam Bennett.
Deli s prijatelji