DAN ZA URESNIČITEV SANJ

Koga se bojijo francoski košarkarji? Pa tudi navijači ...

Četrtek je dan za polfinale.
Fotografija: Rudy Gobert. FOTO: Brian Snyder, Reuters
Odpri galerijo
Rudy Gobert. FOTO: Brian Snyder, Reuters

V četrtek ob 13. uri se bodo slovenski košarkarji v polfinalu olimpijskega turnirja začeli meriti s Francozi. Te tekme pa težko ne pričakuje zgolj slovenska javnost, temveč tudi francoska, ki opozarja, da Slovenija ni le Luka Dončić. Nekateri navijači se te tekme bojijo celo bolj, kot so se bali Američanov.

Francoska tiskovna agencija AFP o četrtkovem dvoboju izpostavlja obračun Dončića in francoskega kapetana Nicolasa Batuma in piše, da bo morala Francija odlično igrati v obrambi, če bo želela biti uspešna. O Dončiću imajo samo pozitivne besede in izpostavljajo, da je prejel največ superlativov med vsemi posamezniki. Argentinski selektor Sergio Hernandez ga je, potem ko jim je nasul 48 točk, označil za najboljšega košarkarja na svetu. Luka ima povprečje na OI 28,3 točke, 10,7 skoka in 8 podaj. Slovenija je zelo napadalno naravnana ekipa, ki je na vseh štirih tekmah na Japonskem dosegla več kot 90 točk, zato francoski mediji poudarjajo pomen čvrste obrambe.
image_alt
Pred obračunom s Francozi: Svet ni bil pripravljen za slovenski ritem

Francoski selektor Vincent Collet upa, da bodo njegovi varovanci lahko ustavili Zorana Dragića, Jaka Blažiča, Vlatka Čančarja ... »Slovenija je zelo dobra ekipa, ki jo vodi neverjetni Luka Dončić. To bo velik izziv za nas, ampak to je lepota olimpijskih iger. Skušali se bomo prebiti v finale,« pravi Rudy Gobert.


Same pohvale na račun Slovenije

Spletni portal Basketeurope piše, da je Slovenija majhna po velikosti, a ima številne talentirane igralce, med katerimi seveda izstopa Dončić. Vendar pa že v naslednji sapi dodajajo, da reprezentanca ne premore samo njega, ampak tudi odlično ekipo z 'ognjenim napadom'. Zapisali so še, da se je Slovenija šele pred mesecem dni zagotovila olimpijski nastop, ko je premagala Litvo, potem je svoj niz nepremaganosti nadaljevala v močni skupini v Tokiu z Japonsko, Argentino in Španijo, v četrtfinalu pa je izločila še Nemčijo.

Kot opozarjajo nekateri navijači, med njimi je tudi neki Julien, je francoska ekipa bolj atletska, zato se je lažje kosala z ameriško, kot se bo s slovensko. »Najti bomo morali pravo ravnovesje med nadzorovanjem Dončića, da mu ne bomo dopustili, da bo dosegel 50 točk, ampak obenem ne smemo vsega posvetiti njemu,« pa pravi Collet.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije