ALPSKO SMUČANJE

Ko Žan verjame, da zmore

Objavljeno 14. december 2019 08.17 | Posodobljeno 14. december 2019 08.17 | Piše: Mojca Finc

Ilka Štuhec v St. Moritzu, Žan Kranjec in Štefan Hadalin v Val d‘Iseru. Na dveh tekmah v veleslalomu šest imen na stopničkah.

Konec tedna se bosta na tekmah dokazovala slovenska smučarska aduta: Žan Kranjec in Ilka Štuhec. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Če bi v smučarskih krogih pred začetkom sezone za svetovni pokal spraševali, kdo bo v moški konkurenci zaznamoval veleslalom, bi bila najpogostejša odgovora Alexis Pinturault in Henrik Kristoffersen. A tako Norvežan kot Francoz sta imela v dveh poskusih vsak po en kiks, prvo mesto v disciplini zdaj pripada Tommyju Fordu, Američanu, ki je bil do te zime le enkrat med peterico najboljših.

Sezona bo še dolga, smučarji imajo pred sabo devet klasičnih veleslalomov, a raznolik vrh – na uvodnih dveh tekmah se je na stopničke povzpelo šest imen – kaže, da bo boj za mali globus izjemno oster. V ospredje spada tudi najboljši slovenski veleslalomist Žan Kranjec. »Vedel sem, da bo lahko veliko fantov hitrih in konkurenčnih, malo sta razočarala le Kristoffersen na prvi tekmi (bil je 18.) in Pinturault v ZDA (17.). Konkurenca je velika, kot kaže, bomo tesno skupaj, zato bo treba gledati iz tekme v tekmo in iztržiti čim več,« se 27-letnik zaveda, da bo treba ohraniti zbranost do konca marca.

Po četrtih stopničkah v karieri, na katere se je povzpel oktobra v Söldnu, je visoko raven priprave potrdil še onstran Atlantika v Koloradu, kjer sicer nikoli ni uspešno nastopal. »Pred tekmo sem dobro treniral, imeli smo raznovrstne razmere, bil sem konkurenčen. Ko verjameš, da zmoreš, se je veliko lažje podati na tekmo. Zdi se mi, da sem dobro opravil s preizkušnjo v Beaver Creeku. Malo so mi pomagale tudi stopničke iz Söldna, prinesle so še več sproščenosti. Prisotna je bila tekmovalna trema, a takšna kot po navadi. To me še malo podžge, nikakor ni ovira,« je pripovedoval na poti v Val d'Isere, kjer ga danes čaka slalom, jutri pa veleslalom.

Trening z Italijani in Švedi

V Savojskih Alpah, kjer so imeli včeraj snežni metež, pričakujejo pa še nove pošiljke, so zaradi zahtevnih vremenskih razmer obrnili tekmovalni urnik. Koliko bo to, da bo najprej na sporedu slalom, dan pozneje pa veleslalom, zmotilo Kranjčevo rutino? »To smo izvedeli že v sredo, tako da to zame ne predstavlja večjih težav. Vajen sem, da je najprej veleslalom, ampak ne bi smelo biti nič narobe niti v novem urniku,« je razmišljal sogovornik, ki se je v Val d'Iseru trikrat prebil med deseterico, najvišje na 7. mesto v sezoni 2017/18. S Štefanom Hadalinom, s katerim se bosta dokazovala na obeh tekmah, in trenerskim štabom sta se v začetku tedna vrnila iz ZDA, v četrtek pa opravila trening v Sestrieru z Italijani in Švedi. »Razmere so bile super, težke, podlaga ledena, skratka, ta trening je bil dobrodošel,« je ocenil Kranjec. S čim bo zadovoljen v Franciji? »Z dobrimi nastopi. Upam, da si bom izbojeval čim višjo uvrstitev.« 
Deli s prijatelji