NOGOMET

Knapi in rumena družina še iščejo pot iz krize

Na prvoligaški sceni sta največji razočaranji Rudar in Domžale. Velenjčani so celo edini brez zmage, rumeni se še kar uigravajo.
Fotografija: Mariborov vezist Aleksandru Cretu je bil uspešnejši od napadalca Domžal Mateja Podlogarja. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Mariborov vezist Aleksandru Cretu je bil uspešnejši od napadalca Domžal Mateja Podlogarja. FOTO: Tadej Regent

LJUBLJANA – Ključni tekmi 17. kroga državnega prvenstva nogometnih prvoligašev, ko govorimo o položajih na vrhu lestvice, sta bili včeraj po zaključku naše redakcije v Ljubljani in Murski Soboti. Osredotočimo se torej na glavni razočaranji jesenskega dela prvenstva. Domžalčani so v Ljudskem vrtu doživeli nov prepričljiv poraz proti Mariboru, Rudar pa je v šaleško-savinjskem derbiju s Celjem doma remiziral in ostaja edino moštvo brez zmage po skoraj polovici sezone v Prvi ligi Telekom Slovenije. Sledi dvotedenski ligaški premor zaradi reprezentančnih kvalifikacij za euro 2020, stratega rumenih in knapov, Andrej Razdrh in Nikola Jaroš, pa bosta v tem obdobju poskušala vsaj toliko strniti vrste svojih ekip, da bi v preostalih treh jesenskih tekmah vidneje izboljšali izkupiček in oživili upe na spodobnejšo pomlad.

Posamezniki so, ekipe še ni

Vijolični prvaki so se na svojem terenu že kar poigravali z Domžalčani, ki so bili spet videti povsem razglašeno tako v obrambi kot napadu. Razdrh, ki se je na klop Domžal usedel sredi septembra, še vedno uigrava moštvo po svoji filozofiji, tako kot njegov predhodnik Simon Rožman, ki zdaj vodi hrvaškega prvoligaša Rijeko, pa goji odprt in napadalen nogomet, ki ob neusklajenem delovanju žanje še bolj boleče poraze. »Tudi večji klubi od Domžal so bili v kritičnih situacijah, to je treba premostiti,« Razdrh (še) ne izgublja živcev, a se zaveda, da bo moral z varovanci kmalu zasukati rezultatsko krivuljo navzgor. Njegova ekipa je ob porciji štirih golov v svoji mreži odpovedala v osnovnih stvareh. »Moram priznati, da nismo bili na ravni tekme, nismo šli vanjo, kot smo se dogovorili. Totalno neagresivno. To glede napak v obrambi je nerazumljivo. Vsaka napaka nas kaznuje. Škoda, imeli smo nekaj odprtih strelov, dve zreli priložnosti, eno enajstmetrovko, a zmaga Maribora je zaslužena,« je potrto razlagal Razdrh, ki bo moral precej storiti v obrambni igri. »Problem je, da je to ekipa, ki se zelo težko kompaktno brani, ni navajena trpeti v defenzivnih nalogah. Imamo velike težave, ki so povezane s kakovostjo, od tega ne smemo bežati,« ugotavlja Razdrh, ki ima v slačilnici kopico izkušenih prvoligaških asov, tudi z nadvse bogatimi izkušnjami iz tujine (Ibričić, Mujan, Vuklišević, Klemenčič, Fink, Vujadinović, Podlogar, Vuk, Lazarević, Pišek, Sikošek). Razdrh ima kakovostne posameznike, ki pa še ne tvorijo dovolj močne ekipe.

Knapi gojijo upe

Velenjski Rudar je še na drugi tekmi zapored remiziral, po osvojeni točki v Sežani so knapi tokrat iztržili remi tudi proti sosedom iz Celja. Glede na izkupiček sedmih točk se zdi ta bera naravnost spodbudna, nikakor pa ne more zmanjšati skrbi stratega Nikole Jaroša. V Šaleški dolini v prvi vrsti upajo, da bi do konca prvega dela sezone preživeli brez večjih dodatnih ran in bi se morda dokopali do prve zmage. To bo zelo zahtevna naloga, saj jih čakata gostovanji pri Bravu in v Domžalah, v 20. krogu pa se bodo doma udarili še z Mariborom. Le kdo bi si želel takšen razpored? Zanimivo, podobno kot Domžale tudi Rudar premore vrsto izkušenih igralcev, a to bolj malo pomaga, če morajo delovati v turbulentnem okolju. Po Almirju Sulejmanoviću in Janiju Žilniku jih vodi že tretji trener v tej sezoni, po odhodu športnega direktorja Marijana Pušnika pa se je (hote ali nehote?) spet povečal vpliv zunanjih svetovalcev z ozkimi interesi. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije