ŠAH

Kandidati v bitki kljub virusu

Objavljeno 19. marec 2020 08.15 | Posodobljeno 19. marec 2020 08.15 | Piše: Matej Šebenik

Zmagovalec Jekaterinburga se bo lahko pomeril s svetovnim prvakom.

Američan Fabiano Caruana je med glavnimi favoriti turnirja v Jekaterinburgu. FOTO: Paul Childs Reuters
Nagradni sklad turnirja osmerice znaša pol milijona evrov, a glavna nagrada je nedvomno le ena – pravica do dvoboja s svetovnim prvakom Magnusom Carlsenom, ki si jo bo priigral zmagovalec. To je pravzaprav edini športni dogodek na najvišji ravni, ki se je kljub vsesplošni blokadi zaradi širjenja koronavirusa začel v Jekaterinburgu. Svetovna šahovska organizacija (FIDE) zaradi majhnega števila udeležencev vztraja pri izvedbi s strogimi preventivnimi ukrepi. Vse tekmovalce, spremljevalce, sodnike in novinarje, ki pokrivajo dogodek, so testirali, poleg tega morajo med turnirjem dvakrat na dan opraviti splošni zdravniški pregled. Prostorna turnirska dvorana sameva, saj gledalcem ogled partij ni dostopen, pričakovati pa je številno publiko na spletnih prenosih, saj gre za eno najodmevnejših letošnjih tekmovanj v šahu. Čeprav se je turnir začel, nad njim visi senca aktualnih razmer. Vprašanje je, ali bo zaradi širjenja virusa v Rusiji normalno potekal do konca. Med tistimi, ki bi morali sesti za šahovnico v Jekaterinburgu, je tudi Azerbajdžanec Tejmur Radžabov, zmagovalec lanskega svetovnega pokala, a je odpovedal udeležbo. Kot razlog je navedel osebne razloge, a je iz njegovih pozivov FIDE, naj preloži turnir, jasno, za kakšne vrste razlogov gre. Njegovo mesto je zasedel Francoz Maxime Vachier Lagrave. A Radžabova nihče ni štel med glavne favorite. Ta vloga je že dlje rezervirana za Američana Fabiana Caruano, zadnjega Carlsenovega izzivalca, in najboljšega kitajskega šahista Dinga Lirena. Poleg Magnusa sta edina z rejtingom nad magično mejo 2800 točk in imata za sabo dokaj uspešno leto 2019 oziroma začetek 2020. Zaradi tega v naslednjih treh tednih vsaj šahovskim navdušencem ne bo dolgčas. 
Beli na potezi.
Caruana – Duda, Wijk aan Zee 2020. Američan Fabiano Caruana začenja kandidatski turnir z odlično popotnico prepričljive zmage na tradicionalnem januarskem super turnirju na Nizozemskem. V 13 krogih je kar sedemkrat zmagal in prehitel svetovnega prvaka Magnusa Carlsena za celi dve točki. Kako je v poziciji na diagramu izkoristil slabo koordinacijo črnih figur, ki jih je vodil poljski prvak?
REŠITEV: 1.Tc7! in črni se ne more izogniti precejšnjim materialnim izgubam. Partija se je z zmago belega končala po 1…Lh8 2.Tc8!+ Ke7 3.Txh8 Tb4 4.Sc8+ Kf6 5.Ld3, v primeru 1…Lb3 pa bi sledilo 2.Tc8+ Ke7 3.Se4 s pretnjo mata na e8 in jemanja trdnjave. 3…Td8 4.Txd8 Kxd8 5.Sxf6.
Deli s prijatelji