DIRKA PO FRANCIJI

Kakšen boj, Slovenca ugnal le Superman

Objavljeno 16. september 2020 17.19 | Posodobljeno 16. september 2020 22.50 | Piše: T. V., STA

Pogačar oblekel še eno majico.

Primož Roglič in Tadej Pogačar ostajata vodilna na dirki po Franciji. FOTO: Stephane Mahe, Reuters
Težka, 17. etapa kolesarske dirke po Franciji se je na Col de la Loze končala z zmago Kolumbijca Miguela Angela Lopeza (Astana) pred Primožem Rogličem (Jumbo-Visma) in Tadejem Pogačarjem (UAE Team Emirates).

Roglič je približno dva kilometra pred ciljem nekoliko ušel Pogačarju, ki pa je kot prvi Slovenec ob beli majici oblekel še pikčasto. Za slovenske kolesarje je ob progi navijalo tudi veliko slovenskih navijačev.

Roglič je v skupnem seštevku prednost pred Pogačarjem povečal na 57 sekund, tretjeuvrščeni »Superman« Lopez pa zaostaja minuto in 26 sekund.
 
Preberite tudi:
Oče in mama Pogačar trpita: Tadejev pogled je bil prazen

Lanskega zmagovalca Egana Bernala, ki je v zadnjih etapah močno zaostal za Slovencema, danes sploh ni bilo na startu etape. Odločitev v kraljevski etapi je pričakovano padla na prelazu Loze, ki je z 2304 metri nadmorske višine predstavljal tretji najvišji zaključek etape Toura v zgodovini.

Ritem je v prvem delu ves čas narekovalo moštvo Bahrain-McLarna za kapetana Mikela Lando, favoriti pa so se proti koncu vzpona vse bolj pogledovali med seboj, štiri kilometre pred koncem pa je narekovanje ritma prevzel David De La Cruz, moštveni kolega Pogačarja.

Takoj je odpadel Tom Dumoulin (Jumbo-Visma), tudi Rigoberto Uran (EF Pro Cycling) in Mikel Landa (Bahrain McLaren) nista mogla več slediti. Pogačar je prvi od favoritov stopil na čelo skupine, ritmu pa so sprva lahko sledili le Roglič, Lopez in Porte. Nato pa je napad uspel Lopezu, ki se je odpeljal obema slovenskima kolesarjema. Sledil mu je lahko le Rogličev moštveni kolega Sepp Kuss, ki je naprej odpeljal, da bi nato pomagal Rogliču v boju za čim boljše izhodišče. Toda Kussa sta v zaključku zadaj pustila tako Roglič kot Pogačar, ki pa ni mogel slediti obema vodilnima, na koncu pa je v primerjavi s starejšim rojakom izgubil 15 sekund ter še dve bonifikacijski.

Pogačar (21) ima pred zadnjimi štirimi etapami pred sabo težko delo, da bi ugnal 30-letnega Rogliča, ki se mu nasmiha še druga zaporedna zmaga na tritedenskih dirkah po lanskem uspehu na Vuelti.
Deli s prijatelji