TENIS

Kaja in Nina junakinji Velenja

Slovenska ženska teniška vrsta senzacionalno ugnala Kitajsko. Spomladi spet doma v boj za svetovno skupino z Romunkami.
Fotografija: Kaja Juvan je zbrala že devet zaporednih zmag za slovensko reprezentanco. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Kaja Juvan je zbrala že devet zaporednih zmag za slovensko reprezentanco. FOTO: Jože Suhadolnik

Slovenska ženska teniška reprezentanca se je podpisala pod še eno poglavje, ki sodi v zgodbo o čudežnih dosežkih slovenskega športa. Veliko se jih je že nabralo, ta velenjska zmaga Slovenk nad Kitajkami že po štirih dvobojih s 3:1 je najnovejša. Naša izbrana vrsta je zdaj le še korak do prestižne svetovne skupine pokala Billie Jean King, včerajšnji žreb ji je namenil Romunijo, Slovenke pa bodo 14. in 15. aprila 2023 vnovič igrale doma.

Domači tabor je slavil

Sredi Šaleške doline v teniškem centru ob Velenjskem jezeru sta Ljubljančanka Kaja Juvan in Ptujčanka Nina Potočnik navdušili poznavalce in tudi glasne privržence – po izenačenem izidu prvega dne sta oba sobotna dvoboja pripadla domačemu taboru; prva (88. na lestvici WTA) je z 2:6, 7:6 (6), 6:3 ugnala Qinwen Zheng (25.), nato pa je novinka v reprezentanci (280.) senzacionalno ugnala Xiyu Wang (50.) s 6:3, 6:2!

»Marsikaj smo že doživeli s to ekipo, ta razplet pa je dejansko največja senzacija zadnjih let v našem obdobju, ki smo ga začeli v letu 2015 z novimi smernicami in strokovnim vodstvom pri teniški zvezi. Gre res za izjemen ekipni duh pri teh dekletih, ta bo naš adut tudi proti Romunkam. Vesel sem, ker bomo spet igrali doma,« je strnil misli zvezni kapetan slovenskih teniških igralk Andrej Kraševec.

Veselju Juvanove in Potočnikove ni bilo konca. Prva, sicer tudi po izkušnjah in dosežkih pri svojih 21 letih naša vodilna teniška igralka, je po velikem uspehu poudarila: »Veliko majhnih dejavnikov se mora združiti za takšen dosežek. Punce smo res povezane, hvaležna sem Nini, da se je takoj odzvala vabilu in toliko prispevala k temu uspehu. Tudi igrišče nam je ustrezalo, na pesku v teh ožjih in krajših dvoranah smo vendarle bolj vajene igrati kot Kitajke.« Slovenska teniška junakinja si bo pred nadaljevanjem priprav za začetek nove sezone zdaj privoščila teden počitnic, a že prvi dan, torej včeraj, je spet imela v rokah lopar: »Ha, ha, tako je pač naneslo, da sem se dogovorila za en nedeljski tenis. Malo se bom igrala ... V naslednjih dneh pa si bom privoščila kakšen izlet po Sloveniji.«

Na vrsti okrevanje

Pri Potočnikovi, ki je kljub poškodbi (ta jo je ovirala zlasti pri forehandu) stisnila zobe in ponudila najboljši možni tenis, najprej sledi okrevanje. »Imela sem v načrtu dva turnirja v prihodnjih dveh tednih v Španiji, a prvega bom izpustila. Mi je pa tu res fizioterapevt močno pomagal, tudi dve masaži po napornem petku sta me sprostili za ta sobotni dvoboj,« je dejala, a živčnosti se vseeno ni mogla izogniti: »Pred nastopom sem bila kar mirna, toda ko je šlo proti koncu drugega niza za zmago, je bilo že drugače ...«

In dejansko je močna želja po podvigu ob glasni podpori občinstva v Velenju preskočila visoke ovire in Slovenijo odnesla k nestrpnemu pričakovanju pomladi 2023 ter nadaljevanj sanj o svetovni skupini. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije