PLEZANJE

Janja po kolajne in olimpijsko vozovnico

Na svetovno prvenstvo na Japonsko 13 slovenskih plezalcev. V norem urniku bo pomembno vzdrževati tudi blazinice na prstih.
Fotografija: Janja Garnbret bo na Japonskem branila naslova svetovne prvakinje v balvanih in kombinaciji. FOTO: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Janja Garnbret bo na Japonskem branila naslova svetovne prvakinje v balvanih in kombinaciji. FOTO: Mavric Pivk

LJUBLJANA – Trinajst slovenskih športnih plezalcev opravlja še zadnje treninge pred odhodom na Japonsko, kjer jih od 11. do 21. avgusta čaka vrhunec sezone – svetovno prvenstvo. Lani se je s tremi kolajnami (zlatima na balvanih in v kombinaciji ter srebrno v težavnosti) izkazala Janja Garnbret, Gregor Vezonik pa je dopolnil njen uspeh z bronom (balvani). Tekmovanje bo imelo največjo vrednost v zgodovini tega športa, saj bodo podelili prvi sveženj vozovnic za olimpijsko premiero. Najprej se bodo merili na balvanih, sledila bo težavnost, nazadnje še hitrost. Rezultati vseh treh disciplin se bodo zmnožili, najboljših 20 se bo uvrstilo na kombinacijsko tekmo: tam bodo prva stopnica kvalifikacije, osem jih bo neposredno napredovalo v finale, v katerem se bodo merili v vsaki disciplini posebej – isti dan v roku štirih ur. Olimpijsko vstopnico si bo zagotovila sedmerica. »Zanimajo nas finali, kolajne, naslovi. Radi bi se tudi v čim večjem številu uvrstili na olimpijske igre,« ambicije razkriva selektor Gorazd Hren. Največ se pričakuje od Garnbretove, lastnice štirih kolajn s svetovnih prvenstev (naslove ima v vseh disciplinah). »Treba bo ohraniti mirno glavo in maksimalno uživati,« je poudarila 20-letnica, ki letos prevladuje v svetovnem pokalu, zmagala je na vseh balvanskih tekmah, na treh težavnostih pa je bila dvakrat na stopničkah. Pred kratkim jo je Women's Sports Foundation nominirala za športnico leta s številnimi drugimi svetovno znanimi predstavnicami drugih panog. »Da sem v družbi Simone Biles in Mikaele Shiffrin, se mi zdi neverjetno,« je navdušena.

Stena ostaja neznanka

Poleg tekem za svetovni pokal in SP imajo plezalci letos še dve evropski prvenstvi ter olimpijske kvalifikacije. »V zgoščenem urniku je ključno obdržati dobro energijo,« pravi trener Urh Čehovin, ki si želi, da bi tekmovalci na SP uživali v nastopih, saj takšen pristop po navadi prinese rezultat. Ker bodo nenehno v steni, bo pomembno vzdrževati stanje kože na blazinicah. »Brez tega je težko prikazati 100-odstotno izvedbo. Zato bo treba na zadnjih treningih upoštevati tudi to, se izogniti kakšnemu gibu, pri katerem bi jim posnelo preveč kože,« sta poudarila Hren in Čehovin. Prizorišče je dekletom in fantom znano, tam so že tekmovali. Neznanka pa ostaja stena, postavili jo bodo na novo. Slovenski štab je poizvedoval, kakšna jih čaka, a koristnih informacij niso dobili. Menda tudi reprezentanca gostiteljica nima podatka. Vedo le, da na Japonskem zaradi potresnega območja ne smejo imeti visokih sten, zato pričakujejo manjšo od tistih v svetovnem pokalu, a bolj previsno. »Tega pa smo vajeni s treningov doma,« je še razkril Hren.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije