SLOVENSKA HIMNA V TOKIU

Zlata Janja priznala: To je bila najtežja tekma v moji karieri (FOTO)

Janja, ki je v hitrostnem plezanju postavila državni rekord, iz Tokia odhaja z zlatim odličjem.
Fotografija: Janja je spisala zgodovino. FOTO: Maxim Shemetov Reuters
Odpri galerijo
Janja je spisala zgodovino. FOTO: Maxim Shemetov Reuters

Janja Garnbret je prva olimpijska prvakinja v športnem plezanju! V kvalifikacijah je ugnala vso konkurenco, med trojico disciplin pa ji je takrat najslabše šlo v hitrostnem plezanju (bila je peta), pa še tam je s časom 7,81 sekunde postavila državni rekord. Svoje nastope je nadgradila z zmago na balvanih in v težavnosti in v žep pospravila to, po kar je prišla –​ zlato odličje.

Janja s trenerjem FOTO: Maxim Shemetov Reuters
Janja s trenerjem FOTO: Maxim Shemetov Reuters


S solzami sreče v očeh je stopila pred kamero in novinarko RTV in povedala, da še sama ni povsem dojela, kaj ji je uspelo. »Ne znam povedati, kako se mi je pritisk odvaliti od srca. Težko je bilo biti zbran v vseh treh disciplinah. Ne vem, kako mi je uspelo vse skupaj, a mi je,« je dejala naša šampionka. Povedala je, da med čakanjem na kavču, ko je spremljala konkurentke ni prav veliko razmišljala in da je samo spremljala njihovo plezanje in čakala, kdaj bo konec.

Na vprašanje, kaj je bilo tisto, kar ji je na tej tekmi prineslo zlato, je dejala, da gotovo hitrostno plezanje. »Gotovo to, da sem po zdrsu z Američanke zdržala, stisnila in se vrnila,« je dejala. Povedala je še, da je bila zelo zadovoljna s postavitvami in zahtevnostjo prog, saj se je na tak način pokazalo, kdo je najbolje pripravljen. Janjo je namreč pred začetkom najbolj skrbelo, da bodo postavitve prelahke.

Ko je dobila medaljo, je povedala, da si ni predstavljala, da je tako težka. »To je bila najtežja tekma v moji karieri. Olimpijski pritisk je nekaj povsem drugega. Nisem vedela, kako veliko breme sem nosila na ramenih. Težko je biti tako zbran,« je dejala in pojasnila še, zakaj pred odhodom na olimpijske igre ni želela napovedovati ničesar. »Nič nisem upala napovedovati, ker je to kombinacija, pri kateri lahko zadnja tekmovalka premeša čisto vse.«


Janja Garnbret, Miho Nonaka in Akiyo Noguchi FOTO: Yara Nardi Reuters
Janja Garnbret, Miho Nonaka in Akiyo Noguchi FOTO: Yara Nardi Reuters

 

Postavila državni rekord


Tudi današnja tekma se je začela s hitrostnim plezanjem. Prvi dvoboj je Janja izgubila proti Francozinji Anouck Jaubert, drugega proti Američanki Brooke Raboutou je dobila, do vrha pa se je v boju hitreje prebila tudi od Avstrijke Jessice Pilz. V hitrostnem plezanju je bila z novim svetovnim rekordom 6,84 sekunde najboljša Poljakinja Aleksandra Miroslaw. Druga je bila Jaubertova, tretja pa Miho Nonaka.

Dvakrat na vrhu stene


Potem so prišli na vrsto balvani, kjer je bila Janja v kvalifikacijah brez konkurence. Na prvi postavitvi nobeni ni uspelo priti do vrha. Najbolje je kazalo Raboutoujevi, a se ni dovolj dolgo časa zadržala na zadnjem oprimku, zato ji balvana niso priznali. Z oviro se je že v prvem poskusu dobro spopadla Janja, ki je takoj priplezala do bonusa, sledilo je nekaj spodletelih poskusov, nato pa ji je kot prvi tekmovalki uspelo priti do vrha balvana. Druga stena je bila nekoliko bolj zapletena. Najbližje vrhu je bila spet Raboutoujeva, ki je bila tik pod njim, a jo je prehitela ura. Tudi drugi balvan je uspešno rešila le Janja. Le na tretjem je prišla zgolj do bonusa, je pa imela zmago v balvanih zagotovljeno že po dveh balvanih (pa tudi pri tretjem ni bilo nobene, ki bi bila uspešnejša).

Zadnje dejanje


Ob 14.10 se je začelo težavnostno plezanje. Vsaka tekmovalka ima na voljo šest minut. Do nastopa Janje je najdlje uspelo splezati Miho Noguči – 29+, Janja pa je dosegla višino 37+ in prepričljivo prevzela vodstvo v težavnosti. Takoj za njo je nastopila Akijo Nonaka, ki bi edina lahko ogrozila zmago Janje, toda njene sanje o zlatu so se končale pri 21. oprimku.

Po nastopu Nonakove je bilo jasno, da je Janja olimpijska prvakinja, a ko je je pokazala kamera, se tega očitno še ni povsem zavedala. Nekaj sekund kasneje pa je vendarle spoznala, da se je vpisala v zgodovino kot prva dobitnica zlata na olimpijskih igrah v športnem plezanju.

Končna razvrstitev:

1. Janja Garnbret (SLO)
2. Miho Nonaka (JPN)
3. Akijo Noguči (JPN)

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije