Izpustili priložnost za lepo uvrstitev

Zadnji tekmi leta Pinturaultu in Shiffrinovi. Pri Slovencih številne neuresničene želje.
Fotografija: Mikaela Shiffrin je leto končala s 64. zmago za svetovni pokal. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Mikaela Shiffrin je leto končala s 64. zmago za svetovni pokal. FOTO: Reuters

 Slovenska smučarska reprezentanca koledarsko leto končuje s številnimi neuresničenimi cilji. Meta Hrovat, ki je Lienz zapustila z 10. mestom v slalomu za svetovni pokal in enajstim v veleslalomu, si želi precej višje, moška smukaška vrsta pa je po dveh ničlah v Bormiu iz rok izpustila priložnost za lepo uvrstitev na prvi kombinaciji sezone. S točkami sta Italijo zapustila le Klemen Kosi (16.) in Štefan Hadalin (20.).

Kombinacija, ki se je želijo pri Mednarodni smučarski zvezi v zadnjih letih znebiti, je kljub vsemu ostala v tekmovalnem koledarju. V tej sezoni se je predstavila včeraj v Bormiu s spremembo: v slalomu so najprej startali najhitrejši s superveleslalomom. Aleksander Aamodt Kilde, najhitrejši na hitri preizkušnji, je na koncu osvojil drugo mesto, premoč je moral priznati svetovnemu prvaku Alexisu Pinturaultu.

Ko gre za premikanje meja, je ime, ki se najpogosteje pojavlja v tem poglavju, Mikaela Shiffrin. Po spodrsljaju v Courchevelu, kjer je bila 17., se je spet vrnila v stare tirnice. Letvico dosežkov, s katerimi vedno znova osupne, je premaknila na sobotnem veleslalomu. Na večni lestvici je po številu zmag prehitela legendarno Annemarie Moser-Pröll (62), pred sabo ima le še svežo športno upokojenko Lindsey Vonn. Od rojakinje jo po dveh zmagah minuli konec tedna v Avstriji loči še 18. Ko gre za zmage v posamezni disciplini, je izenačena z Vonnovo: obe jih imata po 43 v svojih paradnih, 24-letnica v slalomu, 35-letnica v smuku. Pred njima je le veliki Ingemar Stenmark, ki ga bo Shiffrinova bržkone kmalu ujela, Šved se ponaša s 46 zmagami v veleslalomu.

Metini premiki v pravo smer

V slovenski reprezentanci, v kateri z izjemo uspehov Žana Kranjca tekmovalcem in tekmovalkam ne gre po načrtu, je ob koncu leta spodbuden dvig Hrovatove v slalomu v Lienzu, drugič v karieri se je namreč uvrstila med deseterico v tej disciplini. Podatek ima še večjo vrednost, saj ji je to uspelo po dveh slalomskih ničlah. »Na prvi progi sem bila nekoliko zadržana, saj sem si želela dobro končati slalomsko leto. V drugo pa se je zelo dobro izšlo. Stvari se počasi premikajo v pravo smer in upam, da bom v novem letu le še nadaljevala v takšnem slogu,« je veleslalomska prvokategornica pridobila kanček samozavesti, ki bo zelo dragocen za nadaljevanje zime.

Z mešanimi občutki pa se od leta poslavlja Tina Robnik, po 10. dosežku na prvi progi na sobotnem veleslalomu se v finalu, ki je postregel z zahtevnejšimi razmerami, ni znašla. »Včasih se še vračajo stare napake in strahovi, a delala bom na tem, da se jih znebim,« je po 26. mestu dejala tekmovalka, ki se vrača po poškodbi kolena.

Zdelo se je, da si bodo kanček upanja pred finišem leta povrnili smukači, a zadovoljni so lahko predvsem s superveleslalomskim delom kombinacije. Za končni rezultat, ki je sestavljen iz dveh delov, bodo morali še delati. Že v prvih dneh novega leta se bodo zbrali na treningu, saj jih čaka tekmovalno naporen mesec, še prej pa se bo sestala slalomska karavana, merila se bo na Sljemenu nad Zagrebom, kjer se bodo predstavili tako smučarke kot smučarji. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije