NOGOMET

Ima zlati čevelj, rekorda pa še ne

Ciro Immobile je tekmo pred koncem italijanskega prvenstva zabil 35 golov. Portugalec Cristiano Ronaldo v Juventusu zabija 0,83 gola na tekmo.
Fotografija: Ciro Immobile že hladi šampanjec. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Ciro Immobile že hladi šampanjec. FOTO: Reuters

Po trinajstih letih bo imel Rim spet strelskega kralja Evrope. Za večino privržencev calcia iz napačnega kluba: po simbolu Rome in Rima Francescu Tottiju, ki je zlati čevelj kot drugi in zadnji Italijan (leto prej je bil v Bayernovem dresu najboljši Luca Toni, 31 golov) osvojil leta 2007 s 26 goli, se bo s prestižno lovoriko pohvalil napadalec Lazia Ciro Immobile. Tekmo pred sobotnim koncem italijanskega prvenstva je s 35 goli sam na vrhu lestvice evropskih golgeterjev.



Praktičnih možnosti, da bi 30-letnega Neapeljčana iz mesteca Torre Annunziata še lahko prehitel kdo drug, ni več, teoretično je sanjskemu razpletu najbližje Cristiano Ronaldo. Toda tudi neuničljivi plenilec in zbiralec lovorik se je v 37. kolu serie A vdal. Na Sardiniji ni zabil gola in je pri 31 golih. Ciro se je z enim odlepil od Bayernovega Poljaka Roberta Lewandowskega in tako rekoč potrdil osvojitev zlatega čevlja, ki sta si ga od leta 2010 in z izjemo ene sezone, ko je Luis Suarez prekinil njun dvoboj, izmenjavala Lionel Messi in Ronaldo. Argentinec je bil najboljši strelec šestkrat, Portugalec trikrat, četrtič oziroma prvič pa leta 2008 v dresu Manchester Uniteda.

Za Immobila velja pravilo bolje pozno kot nikoli. Čeprav prihaja iz Kampanje, mesteca v Neapeljskem zalivu, Napolija kot kluba ni videl niti od blizu. Šele leta 2008 so ga opazili severnjaki, pravzaprav Neapeljčan in tedanji trener Juventusa Ciro Ferrara, zaradi katerega je postal član črno-bele družine in potlej tudi sosednje bikove Torinove.

Prvič najboljši strelec že leta 2014

Cristiano Ronaldo ni najboljši strelec, a ima najboljši odstotek golov na tekmo. FOTO: Reuters
Cristiano Ronaldo ni najboljši strelec, a ima najboljši odstotek golov na tekmo. FOTO: Reuters
Obetal je veliko, se selil, posojali so ga malo tu, malo tam. Ni prepričal trenerjev niti takrat, ko je bil pri 24 letih prvič capocannoniere v serie A (za Torino je dosegel 22 golov), ni se znašel pri Borussi Dortmund ali pri Sevilli, dokler pod taktirko prefinjenega trenerja in nekoč strelskega lisjaka Simoneja Inzaghija (a še vedno manj lisičjega od slovitejšega brata Pipa) ni dozorel.

Od leta 2016 trener in napadalec pišeta uspešno Lazievo poglavje. Ciru gre skoraj vse od nog. V pičlih štirih sezonah je prebil mejo sto golov v serie A, vrhunec je letošnja, ki jo lahko zaokroži z rekordom. Juventusov Argentinec Gonzalo Higuain je sezono 2015/16 v dresu Napolija zabelil z rekordnimi 36 goli.

Immobile je bil dolgo v senci drugih, tudi od manj učinkovitih napadalcev. Predvsem zaradi ne prav vpadljivega videza ali tehnično dovršenega sloga igre. Njegov trud, voljo in veliko gibanja ter delavnosti vidijo predvsem trenerji. Daje vtis robustnega napadalca, močan je v igri z glavo, ima dober strel, tudi dovolj hiter je.

Ciro Immobile ima med vsemi aktivnimi napadalci v italijanskem prvenstvu najboljši odstotek golov na tekmo, 0,60. Oprostite, Ronaldo je seveda izjema, v povprečju zabija 0,83 gola na tekmo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije