ALPSKO SMUČANJE

Ilka zadovoljna, Miha navdušen

Lepa slovenska nastopa na SP v alpskem smučanju. Najbolj veselo med Švicarji, kolajna za Slovenijo le predaleč.
Fotografija: Mariborčanka se je odločno lotila velike tekme, na koncu je bila 6. FOTO: Denis Balibouse/Reuters
Odpri galerijo
Mariborčanka se je odločno lotila velike tekme, na koncu je bila 6. FOTO: Denis Balibouse/Reuters

Z današnjim ponedeljkom se bo osrednji dogodek poolimpijske zime v alpskem smučanju, svetovno prvenstvo v Franciji, prevesil v drugo polovico. V uvodnih tednu se slovenski tabor ni veselil kolajne, najbližje ji je bila Ilka Štuhec, 6. v sobotnem ženskem smuku, ki je sicer postregel s presenetljivim razpletom in tudi diskvalifikacijo prve favoritinje Sofie Goggia. Slovensko lepo presenečenje pa je izidom dosedanje kariere, z 8. mestom med smukači, nato pripravil Miha Hrobat.

O tem, da je bila 32-letna Mariborčanka med udarnimi kandidatkami za stopničke, če ne celo tisto najvišjo, ni bilo nikakršnega dvoma. Po zadnjih treh težavnih zimah, poškodbah in operacijah je imenitno vstopila v to sezono in se prav na zadnji postaji pred prvenstvom v Cortini d'Ampezzo predstavila v sijajni luči: v prvem smuku je takrat osvojila 2. mesto, naslednji dan je zmagala. Še močnejša od nje pa je bila v vseh dosedanjih mesecih videti Sofia Goggia.

V nenavadni predstavi je bila branilka naslova Corinne Suter še zadovoljna z bronasto kolajno. Tisto najbolj žlahtno pa je osvojila njena švicarska rojakinja Jasmine Flury, kar je bil obenem njen prvi obisk stopničk na velikem tekmovanju. Vesela je bila tudi drugouvrščena Nina Ortlieb, Avstrijka s Predarlskega, hčerka nekdanjega smukaškega asa Patricka Ortlieba.

Šport na prostem

In Ilka Štuhec? Njen smeh je prepoznaven in pogosto ga razgrinja tudi v trenutkih, ko ji ne gre vse po načrtih. Tako kot ji ni šlo dan prej na uradnem treningu – takrat je bila le 18. Odločen pristop ji je na koncu prinesel 6. mesto. »Počutila sem se super, vedela sem, kaj moram narediti, kje so tiste ključne točke, ki jih dan prej na treningu nisem naredila tako, kot sem si zamislila. In predvsem, kje dodajati hitrost, se priganjati. Žal se včasih razmere spremenijo. Imamo pač šport na prostem« je še dodala o ne najboljših razmerah, ki so bile iz minute v minuto na tej tekmi zahtevnejše. Tudi trener Marko Vukićević jo je pohvalil, ob tem, da ni bilo kolajne, ni bilo zaznati kakšnih kazalcev slabe volje.

Tekmovalni vrhunec uvodnega tedna je že tradicionalno pripadel moškemu smuku in tako kot dan prej je bilo najbolj veselo v švicarskem taboru. In četudi je zmagal vodilni smučar zime Marco Odermatt, veliki tekmec našega Žana Kranjca med veleslalomski vratci, je tudi tu bilo nekaj okusa presenečenja, saj je ugnal številne smukaške specialiste. Slovenska bera pa je bila po Hrobatovi zaslugi precej boljša kot na tekmah moškega smuka v tej sezoni svetovnega pokala. »Vedel sem, da sem lahko blizu najboljših fantov. Če mi uspe vožnja brez napake, sem lahko zelo visoko in to sem tokrat tudi dokazal. Zato sem zelo vesel,« je poudaril 28-letni Kranjčan, ki je le 24 stotink zaostal za tretjeuvrščenim Cameronom Alexandrom iz Kanade. Nejc Naraločnik (31.) in Martin Čater (35.) sta bila daleč od elite. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije