NOGOMET

Ilić: Dobili smo zaušnico, s Spartakom bo drugače

Nogometaši Olimpije rešujejo slovensko čast v evropskem tekmovanju. Jutri bo ob 20.30 v Stožicah prva tekma s slovaškim prvakom. Navijamo!
Fotografija: Kapetan Olimpije Branko Ilić, prvi z desne, napoveduje igro na vse ali nič proti Spartaku, njegov soigralec Aris Zarifović pa se muči s poškodbo mišice. Foto: Jure Eržen
Odpri galerijo
Kapetan Olimpije Branko Ilić, prvi z desne, napoveduje igro na vse ali nič proti Spartaku, njegov soigralec Aris Zarifović pa se muči s poškodbo mišice. Foto: Jure Eržen

Ljubljana • Nogometaši Olimpije po bolečem porazu v derbiju z večnimi tekmeci iz Maribora iščejo ravnotežje med slovensko in evropsko realnostjo. V 1. SNL so zmaji doslej premagali zgolj kranjski Triglav, ki spada v spodnji del lestvice, izgubili so z Gorico in Mariborom ter remizirali s Krškim in Celjem. V kvalifikacijah za ligo prvakov so zeleno-beli izgubili s prvakom Azerbajdžana Qarabagom, nato pa so se preselili v kvalifikacije za evropsko ligo, kjer so premagali polprofesionalni moštvi, severnoirski Crusaders in finski HJK. Šele zdaj se bodo v play-offu za uvrstitev v skupinski del EL pomerili s tekmecem po meri, to je slovaški prvak Spartak iz Trnave.

Brez načrta B

Začasni trener Olimpije Aleksandar Linta je po porazu z vijoličnimi izrazil prepričanje o napredovanju v skupinski del, saj naj bi se pri igralcih prebudil poseben motiv, da izničijo razočaranje po klavrnem začetku v državnem prvenstvu in zaostanku z osmimi točkami za Mariborčani. Tekma z vijoličnimi je pokazala, da Olimpija v svoji igri ne premore načrta B. Ko so namreč Štajerci po dvajsetih minutah podrejene vloge našli rešitev za dotlej razigrane zmaje, so na klopi Ljubljančanov zmrznili vsi z Linto na čelu. Ekipa je nadaljevala svoj slog igre, gostje pa so to s pridom izkoristili in trikrat zatresli mrežo, lahko pa bi jo še večkrat.
Dvainštiridesetletni srbski strateg resda ni kriv za nehvaležno vlogo, v kateri se je znašel po odstavitvi Ilije Stolice. Vsak dan pričakuje sporočilo predsednika Milana Mandarića o zamenjavi, po svojih močeh se trudi delati najbolje. Toda dejstvo je, da je pri tem zelo omejen, saj se zanaša izključno na program dela svojega šefa Stolice. Tako Olimpija pač ne more napredovati oziroma bo lahko premagovala samo tekmece v rangu Triglava, Crusaders in HJK Helsinki. Vse kakovostnejše zasedbe bodo zlahka kaznovale preveč tvegano igro in izkoriščale velik prostor, ki ga zmaji puščajo za svojimi hrbti.
Začasni trener Olimpije Aleksandar Linta mora najti odgovor na čvrsto igro Spartaka. Foto: Mavric Pivk
Začasni trener Olimpije Aleksandar Linta mora najti odgovor na čvrsto igro Spartaka. Foto: Mavric Pivk

Dobrodošla zaušnica?

"Ne glede na to, ali igramo z Gorico, Krškim, Celjem ali Mariborom, poskušamo igrati na način, ki ga treniramo. Če bi v dvoboju z Mariborom zadeli prvi, bi se morda malce povlekli nazaj in v nadaljevanju poskušali z nasprotnimi napadi. Maribor je boljše moštvo, ko se brani in čaka na nasprotne napade. To se je videlo v drugi tekmi z Glasgow Rangers, ko so v napadu imeli velike težave, ob številnih priložnostih niso zadeli. Toda na koncu je pomembno, kdo dosega zadetke, in Maribor jih je," je po derbiju povedal kapetan Olimpije Branko Ilić. Tudi njegove besede na neki način potrjujejo tezo, da se Linta ni odzval z drugačno taktično različico po prvem zadetku vijoličnih.


"Seveda ni lepo doma izgubiti s 3:0, še posebno proti Mariboru. Zato bi se zahvalil našim privržencem, ki so nas zelo dobro spodbujali in bili naš 12. igralec. Po koncu tekme si po mojem mnenju niti nismo zaslužili aplavza, a so nam z vseh strani ploskali. To je res pohvalno. Zaradi tega moramo v četrtek proti Spartaku iti na glavo, če bo treba. Že zaradi njih moramo storiti vse, da dobimo prvo tekmo, čeprav bomo morali obe odigrati zelo disciplinirano in pametno. Dve tekmi s Spartakom bomo igrali nekoliko drugače kot zadnjo z Mariborom, ko smo dobili poučno zaušnico," je priznal Ilić, ki je o igri Spartaka dejal: "Slovaki igrajo zelo grobo, agresivno, čakajo na nasprotne napade, saj imajo zelo hitre bočne igralce, podobno kot Maribor. Dobro se bomo morali pripraviti, da ne bi dosegali takšnih zadetkov."

V nedeljo je bil razočaran tudi pobiralec žog v Stožicah. Kako bo jutri? Foto: Roman Šipić
V nedeljo je bil razočaran tudi pobiralec žog v Stožicah. Kako bo jutri? Foto: Roman Šipić

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije