VITRANC

Hirscher kot z drugega planeta, Kranjec med elito, Hadalin blizu

Junak pokala Vitranc je Marcel Hirscher, slovenska uvrstitev vikenda je delo Žana Kranjca. Po ocenah organizatorjev si je tekmi svetovnega pokala ogledalo okoli 14.000 gledalcev.
Fotografija: Kralj alpskega smučanja Marcel Hirscher s svojo ekipo po popolnem zmagoslavju v Kranjski Gori. Foto: AFP
Odpri galerijo
Kralj alpskega smučanja Marcel Hirscher s svojo ekipo po popolnem zmagoslavju v Kranjski Gori. Foto: AFP

KRANJSKA GORA – V Zgornjesavski dolini so v velikem slogu sklenili 57. Pokal Vitranc, ki ga je prepričljivo osvojil 29-letni Avstrijec Marcel Hirscher, ki je z dvema suverenima zmagama ubil tri muhe na en mah. Matematično si je zagotovil že sedmi zaporedni veliki kristalni globus, še petič bo sezono končal kot najboljši slalomist in veleslalomist. V sobotnem veleslalomu sta Avstrijcu na zahtevni in selektivni progi v hrbet gledala Norvežan Henrik Kristoffersen in tretji Francoz Alexis Pinturault; v nedeljo sta prišla Hirscherju najbližje (vnovič) drugouvrščeni Kristoffersen in Švicar Ramon Zenhäusern.

Desetletje pozneje

»Razveselil sem se tekme v Kranjski Gori, ker sem slišal, da bo proga ledena, kar mi ustreza. Kot je pri meni že v navadi, sem prišel na tekmo z velikimi pričakovanji,« je povedal Avstrijec po koncu vikenda, po katerem je bogatejši za 90.400 švicarskih frankov. »Povsem nerealno je, kaj nam je uspelo. Po vseh težavah, ki smo jih imeli na začetku sezone. Velika skala se mi je odvalila od srca,« je Hirscher komentiral svoje sveže izvrstne dosežke, ki bodo še lep čas ostali neosvojljivi in nedosegljivi za konkurenco. Ne pozabimo: Marcel je prvič stopil na stopničke prav v Kranjski Gori 9. marca 2008. Do danes je zbral 122 mest na odru za zmagovalce v svetovnem pokalu, 57-krat je bil najhitrejši.

Štef najhitrejši v finalu

Ogromno razlogov za zadovoljstvo imajo tudi v slovenskem taboru: v Žanu Kranjcu, petem v sobotnem veleslalomu, smo dobili smučarja, ki je sposoben mešati štrene povsem pri vrhu. Veliko obeta tudi Štefan Hadalin, ki je na včerajšnjem slalomu s 13. mestom v svoji drugi sezoni v svetovnem pokalu prišel do dosežka kariere, za nameček pa se lahko pohvali še z najboljšim časom drugega teka. »O uvrstitvah se ne pogovarjamo, ampak le o izvedbi. Ta pa potem pokaže, kam spadamo. Žan in Štefan sta dobra smučarja. Če Štefan do zdaj ni verjel, česa je sposoben, je v Kranjski Gori dokazal, da je lahko tudi najhitrejši na svetu. Vesel in ponosen sem, ker sem njun trener,« je bil nad dosežkom svojih varovancev navdušen Klemen Bergant, šef moške tehnične ekipe. »Nisem pričakoval, da bom tako visoko. Upal sem, da dobro izkoristim dobro startno številko na drugi progi in se prebijem tja do 20. mesta,« se je razveselil Vrhničan Hadalin, ki zdaj odhaja v Rusijo, kjer bo na tekmah nabiral boljše FIS-točke, da popravi slabo startno številko v svoji paradni panogi slalomu. »V prihodnjih letih si želimo še več gledalcev, ki jim hočemo zagotoviti vrhunski športni dogodek ter pravi spektakel,« je povedal generalni sekretar OK Pokal Vitranc Srečo Medven. Prvi dan tekmovanja si je prvo vožnjo veleslaloma po ocenah organizatorjev ogledalo 5000 obiskovalcev, veleslalomski finale jih je privabil 7000, prvo vožnjo nedeljskega slaloma si je ogledalo 5000 ljubiteljev smučanja, drugo pa 7000. Skupaj torej 14.000 ljubiteljev smučanja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije