Galski petelini v hudem šoku

Francija se je že poslovila od 14. EP v rokometu. V škripcih je tudi Danska, ki ni odvisna od sebe.
Fotografija:
Odpri galerijo

Evropsko prvenstvo v rokometu, že 14. po vrsti, postaja pokopališče za favorite. Francozi že zlagajo kovčke in se sklonjenih glav vračajo v domovino. Danci visijo in lahko le upajo, da se bodo brez točk uvrstili v glavni del. Zdi se, da imajo reprezentance, kot je Slovenija, odprto avtocesto za Stockholm, kjer bodo boji za kolajne.

Operacija rekonstrukcija, so zapisali v časniku L'Equipe, potem ko so Francozi po porazih s Portugalci in Norvežani izgubili vse možnosti za preboj iz skupine. Prvič se jim je zgodilo, da euro zapuščajo že po prvem delu. Na velikih tekmovanjih so nazadnje v predtekmovanju izpadli na SP 1978! Zdaj je pred njimi ključen popravni izpit, aprila bodo v pariškem Bercyju gostili turnir olimpijskih kvalifikacij. Neuvrstitev na OI bi bil hud šok za dvakratne olimpijske, šestkratne svetovne in štirikratne evropske prvake. Vseh 20 odličij so osvojili po letu 1992, pred tem niso bili rokometna velesila. Eden najbolj vidnih članov generacije Les Experts, Jerome Fernandez, se boji, da bo Francija padla tja, kjer je bila v 80. letih.

Fernandez: Boli me srce

»Naša igra ne napreduje, po slovesu zlatega rodu je nastala luknja, ki je nismo znali zapolniti,« pravi Fernandez, ki ni pričakoval tako neslavnega konca sanj o vrnitvi evropske lovorike. »Morda sem imel občutek, da ne bomo osvojili kolajne, da pa bomo ostali brez možnosti še pred tretjo tekmo v skupini, ne, tega res nisem pričakoval. Zelo mi je hudo za nekatere fante. Ko smo razočarali na EP v Srbiji (11. mesto leta 2012), ni bilo šoka, pred tem smo osvojili štiri naslove zapored in v mislih smo imeli zgolj OI v Londonu, kjer smo bili potem zlati. Več kot 20 let so naši rodovi osvajali kolajne in rokomet naredili za enega najbolj prepoznavnih športov v državi, zdaj imam občutek, da smo se vrnili v mračna leta. Boli me srce,« je bil čustven odziv Fernandeza. Od Les Experts so selektorju Didierju Dinartu ostali le še Nikola Karabatić, Luc Abalo in Michael Guigou. Ob Fernandezu in Dinartu so se v preteklih letih poslovili Thierry Omeyer, Daniel Narcisse ter brata Guillaume in Bertrand Gille. Zamenjali so jih zvezdniki, kot so Nedim Remili, Dika Mem in Ludovic Fabregas, a niso mogli preprečiti razočaranja.
V tolažbo galskim petelinom gre podatek, da Francija nikdar ni bila evropski prvak v letu olimpijskih iger. Morda se bo čez pol leta v Tokiu dvignila iz pepela, a se mora tja najprej uvrstiti. Če operacija rekonstrukcija ne bo uspela, bo razočaranje še veliko večje.

Kaj pa Danska? V Malmö je prišla v želji po združitvi vseh treh rokometnih šampionskih pasov, potem ko je osvojila OI v Riu in lansko SP na domačih tleh. Zdaj ji grozi izpad v predtekmovanju, v najboljšem primeru bo šla v drugi del brez točk. Ni odvisna od sebe. Četudi bi danes ugnala Rusijo, se bo ob morebitni zmagi ali remiju Madžarske proti Islandiji z ekspresnim vlakom vrnila skozi predor pod morjem iz Malmöja v København. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije