RAZDRED ZASE

Gajser s sporočilom: Lovorika je moja!

Svetovni prvak Tim Gajser blaten in razcefran, ampak znova razred zase. Slovenski motokrosistični as ne bi mogel bolje začeti nove sezone.
Fotografija: Tim Gajser je na najboljši način začel novo sezono. FOTO: Honda Racing
Odpri galerijo
Tim Gajser je na najboljši način začel novo sezono. FOTO: Honda Racing

Tim Gajser je vroč in hiter. Štiriindvajsetletnik iz Pečk je šampionsko začel branjenje naslova svetovnega prvaka v motokrosističnem razredu MXGP. V Rusiji je zmagal tako v prvi kot drugi vožnji in osvojil maksimalno število 50 točk. Zlasti predstava v drugo je tekmecem poslala jasno sporočilo, da se ne bo sprijaznil z ničimer drugim kot novo lovoriko.
Začeti se ne bi moglo bolje za štirikratnega svetovnega prvaka, trikratnega med elito. Jeffrey Herlings je sicer dobil kvalifikacije pred Gajserjem, ki je v prvi zavoj pripeljal tretji, a je edini izbral zunanjo linijo ter prehitel Antonia Cairolija in Jorgeja Prada, ki sta se zataknila v gneči. Slovenski as je nadaljeval izjemno in si hitro privozil varno prednost, do konca ni storil napake in se veselil 25 točk. Drugi je bil Romain Febvre, tretji Cairoli in Herlings četrti. Prado je zgodaj storil napako in se moral sprijazniti z devetim mestom. »Bila je dobra dirka, uspel mi je dober start. V drugem ovinku sem se odločil za zunanjo linijo, ker je bila notranja polna dirkačev. Prišel sem v vodstvo in nadziral dirko, užival sem,« je ob polčasu dejal Tiga 243, ki mu trda proga ob Črnem morju ustreza, tam je tudi pred dvema letoma dobil obe dirki.

Ob njej je bilo tudi nekaj gledalcev, ki so lahko videli popolno Gajserjevo vožnjo. Meseci trdega dela na Sardiniji in nato na njegovi novi radizelski progi so se obrestovali. Toda druga vožnja je prinesla prvo napako našega šampiona, ki je po zapletu s Pradom, po katerem si je strgal dres pri levi rami, zapeljal s proge in padel skoraj na začelje, a se je odlično odzval in že po koncu prvega kroga napredoval na deveto mesto ter kmalu ujel priključek z vodilnima Cairolijem in Herlingsom. Dvajset minut pred koncem je z lepim manevrom prehitel Nizozemca, glavnega tekmeca z začetka lanske sezone, in se podal v lov na veterana Cairolija, ki pri 35 letih lovi jubilejno deseto lovoriko, s katero bi se izenačil s Stefanom Evertsom. Zaostanek Gajserja za Cairolijem je bil tri sekunde in pol. Ker je bila skupna zmaga na vidiku, ni napadal za vsako ceno in je čakal na napako tekmeca. Svoj trenutek je dočakal osem minut pred koncem, ko je Cairoli izgubil ritem, Tim pa se je kot na nedeljski vožnji po haloški slikoviti pokrajini odpeljal v vodstvo. Cairoli je zatem padel daleč nazaj, na drugem mestu se je z velikim zaostankom vozil Herlings, ki po operaciji očitno še ni ujel prave forme.

Zabaval se je

»Danes sem zares užival. Uporabljal sem različne linije in tako lažje prehiteval. Ko sem padel na 23. ali 24. mesto, sem si rekel, da se moram umiriti, saj je bila hitrost prava. Zabaval sem se,« je bil ponosen z blatom prekriti Gajser, ki je dosegel 31. zmago v karieri. Deset točk manj je v Orljonoku osvojil Herlings, tretji je bil Febvre.

Začetek je bil odličen za Haložana na hondi, toda branjenje naslova bo trajalo še dolgo. Na koledarju je še 18 dirk, naslednja bo konec meseca v Veliki Britaniji, zadnja 5. decembra na Baliju. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije