KVALIFIKACIJE

Finske ambicije spoznaval že Katanec

Mesec pred koncem kvalifikacij potrjenih šest udeležencev EP. Na pragu eura 2020 tudi nogometaši iz dežele tisočerih jezer.
Fotografija:
Odpri galerijo

LJUBLJANA – Nogometne reprezentance, ki so opravile svoj posel med marcem in oktobrom, bodo lahko novembra potrdile nastop na zgodovinskem evropskem prvenstvu leta 2020. In obratno: kdor je prej spal, ga prihodnji mesec reši le čudež.

Italija, Ukrajina, Belgija, Rusija, Poljska in Španija so si že zagotovile udeležbo na elitnem Uefinem plesu, ki ga bo 12. junija 2020 na olimpijskem stadionu v Rimu odprl Aleksander Čeferin. Prvi mož Uefe ga bo tudi končal – 12. julija po finalu na londonskem Wembleyju. Med prizorišči bodo Baku, Sankt Peterburg, Amsterdam, Bilbao, Dublin, Bukarešta, Glasgow, København – ta ima z 38.065 sedeži najmanjšo zmogljivost – in slovenskim navijačem najbližja München in Budimpešta.

Blizu uvrstitve na panevropski šampionat, s katerim je želel Čeferinov predhodnik Michel Platini proslaviti 60-letnico evropskih prvenstev v nogometu, je še osmerica. To so Anglija, Portugalska, Nizozemska, Nemčija, Avstrija, Turčija, Francija in – Finska.
Drži, na euro 2020 se bo skoraj zanesljivo uvrstila tudi reprezentanca iz edine nordijske dežele, ki še ni igrala na nobenem velikem tekmovanju. Nogomet je imel na Finskem vrsto let težave s pridobivanjem atletsko sposobnih fantov, ki so se raje odločili za hokej, kadrovski bazen je nato postal premajhen za druge športne panoge. To se bo postavilo na glavo, če bodo Finci novembra premagali eksotični Liechtenstein na svojem stadionu, ali pa jim niti tega ne bo treba, če BiH ne bi ugnala Italije (Italija 24, Finska 15, Armenija in BiH po 10, Grčija 8, Liechtenstein 2). Da so nogometaši iz dežele tisočerih jezer neugodni, so se dvakrat prepričali tudi Slovenci pod vodstvom selektorja Srečka Katanca: leta 1999 je bilo v Spodnji Šiški (1:1), 14 let pozneje so bili v Turkuju boljši gostitelji (2:0).

Kanerva kot Kavčič

Finci so opozorili nase že lani v skupini lige narodov C2, ki so jo končali na prvem mestu pred Madžari, Grki in Estonci ter si zagotovili nastop v dodatnih kvalifikacijah za EP 2020, ki bodo marca prihodnje leto. Te pravice ne bodo potrebovali. Odlično jih vodi selektor, 55-letni Markku Kanerva, nekdanji reprezentant (1986–1995), ki je največji del kariere igral za HJK Helsinki in se z njim leta 1998 uvrstil tudi v ligo prvakov, nato pa – podobno kot Tomaž Kavčič – v trenerski karieri najprej vodil finsko selekcijo U-21 (2004–2010), bil pet let pomočnik selektorja (2011–2016) in nato prevzel člane.

Ključna aduta Finske med tekmo običajno ne govorita, saj igrata na različnih koncih igrišča – to sta na Slovaškem rojeni vratar Lukaš Hradecky (Leverkusen) in 29-letni napadalec Norwicha Teemu Pukki. Ta igra v odlični formi: v premier league, v kateri je v tej sezoni dosegel šest zadetkov, so pred njim le Agüero (8, ManCity), Abraham (8, Chelsea) in Aubameyang (7, Arsenal), v kvalifikacijah za EP (7) so zabili več golov le Zahavi (11), Dzjuba (9), Sterling in Kane (po 8). Reprezentance? Vseh 24 točk imata na računu le Belgija in Italija, neporažene so tudi Ukrajina, Danska in Španija.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije