BIATLON

Fak za konec v prepoznavnem slogu

Na Pokljuki padel zastor nad 52. svetovnim prvenstvom v biatlonu. Vodilni slovenski adut na zadnji tekmi s 5. mestom opozoril nase.
Fotografija: V zimski pravljici je včeraj na Pokljuki padel zastor nad 52. SP v biatlonu.
Odpri galerijo
V zimski pravljici je včeraj na Pokljuki padel zastor nad 52. SP v biatlonu.

Prav zadnji dan svetovnega prvenstva v biatlonu, ki je bilo drugič doslej v Sloveniji, je najbolj razveselil domači tabor. Moška tekma s skupinskim startom je za slovo od Pokljuke ponudila veličastno predstavo, v njej pa je naš vodilni adut Jakov Fak s 5. mestom dosegel svojo prepričljivo najboljšo uvrstitev na tem prvenstvu. Zgrešil je le prav zadnjo tarčo, če bi zadel še to, bi bil najbrž na odru za zmagovalce. Faku, prav v tej disciplini pred šestimi leti svetovnemu prvaku, v prvi polovici pokljuškega biatlonskega praznika zlepa ni šlo, nato pa je z nastopoma tako v mešanih dvojicah kot nato pri sobotnem 8. mestu moške štafete potrdil, da se le ni vdal: včeraj pa se je nato do zadnjega kroga enakovredno boril za tako želeno kolajno, ki je bila dosegljiva tudi še po zadnji zgrešeni tarči, saj včeraj v moškem skupinskem startu ni bilo prav nikogar z brezhibnim učinkom na strelišču.

Sturla Holm Lægreid (levo) se je veselil naslova svetovnega prvaka, Jakov Fak (ob njem) pa se je s 5. mestom podpisal pod svoj najlepši nastop na tem prvenstvu. FOTOgrafije: Matej Družnik
Sturla Holm Lægreid (levo) se je veselil naslova svetovnega prvaka, Jakov Fak (ob njem) pa se je s 5. mestom podpisal pod svoj najlepši nastop na tem prvenstvu. FOTOgrafije: Matej Družnik
»Res sem imel kolajno na dosegu do sklepne polovice zadnjega kroga. Takrat pa mi je pobralo vso moč, garal sem, kolikor je bilo le mogoče, toda štirje so bili na koncu boljši,« je priznal biatlonec, ki je športno Slovenijo že tolikokrat razveselil, z včerajšnjim 5. mestom pa se zdaj podpisal pod še eno odmevno uvrstitev. Najbolj veselo je bilo vnovič v norveškem taboru: Sturla Holm Lægreid je bil najboljši, tik za njim pa rojak Johannes Dale. Podobno je bilo pred enim letom na prejšnjem prvenstvu v Anterselvi, od koder se je Fak vrnil domov kot 4. na 20-kilometrski tekmi. Včeraj pa na startni črti te prestižne tekme s 30 najboljšimi udeleženci po dolgem času ni bil edini Slovenec. Nastopil je tudi Miha Dovžan, sploh prvič doslej v tej disciplini na najvišji ravni, in z dvema zgrešenima tarčama zasedel zelo solidno 18. mesto. »Želel sem si uvrstitev v prvi polovici, torej med 15, toda če bi mi kdo ob začetku prvenstva dejal, da bom nastopil tudi v skupinskem startu, tega kar ne bi verjel,« je povedal domačin iz bližnjih Gorij. Zmage v ženskem skupinskem startu pa se je včeraj veselila Avstrijka Lisa Hauser.

Naslednjič čez slabi dve leti

Sicer pa bo Pokljuka 2021 navzočim ostala v prav posebnem spominu. Tako kot tudi druga velika tekmovanja v tej zimi je včeraj končano svetovno prvenstvo v alpskem smučanju minilo brez obiska gledalcev na prizorišču, zato tiste praznične podobe, ki pritiče takšnemu dogodku, ni bilo. Toda navzoče tekmovalce in njihove spremljevalce je navdušilo vreme, več kot en teden je sijalo sonce, tudi mraz iz prvih treh dni, ko je bilo 15 stopinj pod ničlo, je popustil. Zimska pravljica je v resnici adut Pokljuke tudi za prihodnost, prireditelji so že začeli odštevati do tukajšnje naslednje tekme za svetovni pokal, ki bo v prvem januarskem tednu 2023. Do takrat pa se bo zgodilo še marsikaj. V športnih panogah na snegu tudi velika olimpijska predstava prihodnje leto na Kitajskem. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas