NOGOMET

Elšnik nad Štajerce s trakom na rokavu

Popoldne pričakujejo v Stožicah vrhunec 15. kroga slovenskega nogometnega prvenstva. Olimpija stavi na par Vombergar-Ivanović, Maribor na odlično formo z zadnjih tekem.
Fotografija: V »napačnih« majicah: Ljubljančan Blaž Vrhovec igra za Maribor, štajerski up Timi Max Elšnik za Olimpijo. FOTO: Jure Banfi/Sobotainfo
Odpri galerijo
V »napačnih« majicah: Ljubljančan Blaž Vrhovec igra za Maribor, štajerski up Timi Max Elšnik za Olimpijo. FOTO: Jure Banfi/Sobotainfo

Današnji (16.45) derbi slovenskega nogometnega prvenstva prihaja ob pravem času: na vrhu lige je tesno, prav vrhunec 15. kroga, ki so ga odprli že včeraj, pa bo odgovoril na vprašanje, komu kaže bolje v boju za naslov prvaka v jubilejni 30. sezoni 1. SNL. V Stožicah bodo gotovo igrali pod večjim pritiskom gostitelji. Olimpiji je nazadnje spodrsnilo v derbiju Ljubljanske kotline in zanesljivo ne bi bilo dobro, da bi to ponovili še v slovenski klasiki, ne nazadnje bi Štajerci v tem primeru pobegnili Ljubljančanom na velikih sedem točk prednosti. Tudi Gorica, Koper, Domžale in Celje poznajo vonj šampionskega slavja, toda neusahljive resurse za resno bitko premoreta le dva kluba v državi. Drugi lahko le popestrijo prvenstvo v obdobju njune krize, vključno z Muro in Koprom, ki premoreta navijaški armadi št. 3. in 4. v Sloveniji. V takšnem ozračju pričakuje derbi slovenska nogometna družina. Na tribunah ne bo spektakularnega vzdušja, toda ne bo niti tradicionalnih medsebojnih žaljivk tekmeca, zato je lahko NZS postavila začetek tekme na 16.45 in bodo pred TV-zasloni prisotni tudi mladoletni. Vse je torej v nogah glavnih akterjev, ki dobro vedo, da točke v derbiju štejejo dvojno. Trenerja bosta imela na voljo skoraj celoten arzenal: manjkala bosta kaznovani ljubljanski štoper Miral Samardžić in načeti mariborski napadalec Jan Mlakar. Bomo videli, kdo bo našel bolj ustrezno zamenjavo: Dino Skender ima v obrambi gotovo manj rešitev kot Mauro Camoranesi v napadu. V zadnjih tekmah Maribora so opozorili nase številni – Aljoša Matko, Jan Repas, Rudi Požeg Vancaš, Rok Kronaveter (s 96 goli lovi Damirja Pekića, ki na večni lestvici SNL kotira pri 103) in tudi Jasmin Mešanović, ki je nazadnje zamenjal poškodovanega Mlakarja.

Zahovićeva bodica

Aduti Olimpije so znani: Đorđe Ivanović sodi med boljše igralce lige, kar velja tudi za Andresa Vombergarja, ki je denimo odločil tudi derbi sezone 2017/18, ki je Olimpijo približal naslovu prvaka. Za njima bo igral Timi Max Elšnik, eden redkih na svetu, za katerega bo leto 2020 v resnici sanjsko: po zamenjavi selektorja reprezentance U-21 Primoža Glihe je postal kapetan mlade izbrane vrste, ta teden je 22-letnika povišal v kapetana Olimpije še predsednik Milan Mandarić in mu podaljšal pogodbo do junija 2023. Povsem drugačna zgodba kot z Mlakarjem, torej, ki je zašel v ekipi U-21 na stranski tir. Škoda, da se danes ne bosta mogla pomeriti na stožiški zelenici. Zelo težko je določiti favorita derbija, negotove so tudi stavne hiše (kvoti 2,5 proti 2,5). Trenutna forma postavlja v prednost Štajerce, ki so začeli nizati zmage vse od izjave Zlatka Zahovića, da je Mauro Camoranesi slab trener in da je bil boljši tudi Sergej Jakirović. Vijoličasti so v zadnjih petih tekmah osvojili 15 točk, zeleno-beli šest manj in drevi bi morali Ljubljančani vsaj ohraniti ta zaostanek, če si želijo zagotoviti mir v svoji hiši. Popoldne bomo spremljali 46. derbi, odkar je NK Bežigrad vzniknil na pogorišču nekdanje Olimpije, doslej pa so bili uspešnejši Štajerci (7-19-19). To bi bilo resda težko trditi za zadnjih osem tekem: Maribor je zmagal le enkrat, Olimpija trikrat (3-4-1), vključno z zadnjim stožiškim derbijem 28. junija letos. Letošnjega oktobra je bilo v Ljudskem vrtu 1:1 (Mešanović; Ivanović). 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije