1. HNL

Dinamo gospodom: Dovolj je bilo!

Hrvaški nogometni prvak ostro nad tekmece, ki ne plešejo po njegovih taktih. Osijek prvi zasledovalec, Rijeka se je vrnila v boj za vrh lestvice.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen/delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen/delo

Vojna, ne mir. Tako ostro so se na Hrvaškem odzvali pri največjem in najvplivnejšem klubu po derbiju proti Hajduku, v katerem je Dinamo po zaostanku z 0:1 zanesljivo zmagal s 3:1. V senci težko pričakovanega dvoboja, ki sicer nima več tolikšne tekmovalne teže zaradi nemoči Splitčanov, je Rijeka na zaostali tekmi opravila svojo nalogo po načrtih. V Pulju je premagala Istro z 2 :1.
Simon Rožman na reškem trenerskem stolčku lahko znova usmeri vse sile v lov za vodilnim dvojcem, ki ima veliko točk prednosti, a tudi tri tekme več. Adam Gnezda Čerin pod Rožmanovo taktirko ostaja odlično delujoči »mlinček« v kvarnerskem moštvu, v zagrebški šampionski zasedbi pa je Petar Stojanović že povsem odrezan. V derbiju ga ni bilo niti na rezervni klopi Dinama. To pa sta bili sporočili za selektorja A-reprezentance Matjaža Keka in do 21 let Milenka Aćimovića.

Toda hrvaški klubski nogomet je zašel tudi v zakulisje, v katerem je doslej brezhibno deloval Dinamov vpliv, zdaj pa se je očitno znašel v krempljih tekmecev, ki so dolga leta zaman opozarjali na lovke Zagrebčanov v vseh najvplivnejših nogometnih strukturah. Pri Dinamu so vrnili z direktom. »Gospodje, dovolj je bilo. Na Hrvaškem obstaja klub, ki ne tarna. Je tiho, trpi in zmaguje. Hrani celoten hrvaški nogomet, denarno in igralsko, 14 reprezentantov je s srebrom na SP v Rusiji omogočilo lagodno življenje,« so pri zagrebškem klubu najprej zaigrali na čustva, potem pa odkrito napadli sodnike, ki naj bi samo v prvih treh tekmah drugega dela sezone najmanj trikrat zamižali ob očitnih prekrških za enajstmetrovko. Zapis so končali z neposredno grožnjo:

Po Mamićevem modelu

»Briga vas za hrvaški nogomet. Potujete, se gostite in čakate, da vam bomo v Maksimiru spet podarili 14 igralcev, ki bodo ustvarjali hrvaške uspehe. Nič več. Z Dinamom se ne bo več ravnalo na takšen način, to boste videli zelo hitro.«
Dinamovim uspehom, finančnim in športnim, res ni mogoče oporekati. Zagrebški klub je v vseh pogledih eden od evropskih čudes, toda za njegovim vzponom in oblikovanjem kluba, ki ima velik ugled zunaj hrvaških meja, se skrivajo črne lise. Tudi pobeg ključnega moža velikega Dinama v Hercegovino Zdravka Mamića ni bistveno spremenil razmerja sil. Celo nasprotno, Mamić je vzpostavil tako uspešen model, da lahko Dinamo tudi brez njega deluje z najvišjimi obrati. Majhni oziroma tisti, ki zdaj kažejo zobe Dinamu in mu nalivajo čistega vina, češ, zdaj vidite, kako nemočne smo se počutili, ko smo bili žrtve mi, sporočajo, da delajo le po modelu, ki ga je uveljavil Dinamo.

Rijeko že v nedeljo na Rujevici čaka nov velik izziv. Pri njem bo gostovala tretjeuvrščena Gorica, najprijetnejše odkritje sezone, Osijek in slovenska reprezentanta Damjan Bohar in Mario Jurčević pa bodo doma pričakali Istro. GORAZD NEJEDLY

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije