NOGOMET

Zmaji še prek Spartaka do nogometnega raja

Nogometaši Olimpije so se suvereno uvrstili v play-off za evropsko ligo. Po dveh zmagah proti finskemu HJK je naslednji tekmec Spartak iz Trnave.
Fotografija: Issah Abass je prvi načel helsinško mrežo. FOTO: SPS/NK Olimpija Ljubljana
Odpri galerijo
Issah Abass je prvi načel helsinško mrežo. FOTO: SPS/NK Olimpija Ljubljana

HELSINIKI – Nogometaši Olimpije so v 3. krogu kvalifikacij za evropsko ligo tudi drugi del naloge v dvoboju s finskim HJK opravili z odliko. Potem ko so bili na prvi tekmi boljši s 3:0, so bili zanesljivi tudi v gosteh, kjer so modro-bele premagali s 4:1 (strelci Issah Abass, Daniel Avramovski, Rafinha-avtogol, Goran Brkić-11m). Zdaj je pred zmaji le še ena ovira za uvrstitev v skupinski del tega tekmovanja, že v četrtek se bodo doma pomerili s slovaškim prvakom Spartakom iz Trnave. Zeleno-beli so dosegli rekordno visoko zmago na evropski sceni, ko gre za gostovanja, ob tem pa so dobili zadoščenje po lanskem ekspresnem izpadu proti finski Vaasi v istem tekmovanju. »Rad bi se zahvalil vsem članom ekipe, ki so pripomogli k tej rekordni zmagi. Za nobeno evropsko ekipo ni lahko zabiti štirih golov v gosteh. Smo v play-offu, kar je bil naš cilj pred sezono. Škoda bi bilo, da bi evropsko pot zaključili tako blizu skupinskega dela. Verjamem, da bomo tudi proti Spartaku uspešni,« je prepričan trener Aleksandar Linta. »Odigrali smo dobro tekmo. Resda so bile prisotne tudi napake, a to je normalno za naš način igre. Ta zmaga je tudi lepa popotnica za derbi z Mariborom,« je poudaril kapetan ljubljanske ekipe Branko Ilić, ki je pri skoraj zagotovljenem napredovanju s soigralci tudi nekoliko varčeval z močmi, kolikor so to pač dopuščali nepopustljivi Finci na igrišču z umetno travo. Olimpijo čaka serija štirih zelo zahtevnih obračunov, že jutri prvenstveni derbi z vijoličnimi, med obema tekmama s Spartakom (23. in 30. avgusta) pa bodo še gostovali v Domžalah za točke državnega prvenstva.

Čvrsti in obrambni Slovaki

Spartak je v 3. krogu kvalifikacij za ligo prvakov pošteno namučil beograjsko Crveno zvezdo (1:1 v Srbiji in 2:1 za rdeče-bele po podaljšku v povratni tekmi na Slovaškem). Nekateri člani povsem srbskega strokovnega vodstva Olimpije so dobri prijatelji s trenerji Crvene zvezde. »Mi bomo že opravili svojo nalogo in natančno preučili ekipo Spartaka. Več kot dobrodošle informacije o slovaškem prvaku pa bomo dobili tudi od prijateljev iz Zvezde. Verjamem, da nam bo to v veliko pomoč za končni uspeh. Spartak je borbena, disciplinirana ekipa. Boljši so v obrambi, so zelo čvrsti. Ne bo nam lahko, a sem optimist. V tekmo gremo z namenom, da napredujemo v skupinski del,« je povedal trener Linta. Rdeče-črni iz Trnave, ki so letos osvojili svoj prvi naslov prvaka v samostojni Slovaški, petkrat pa so bili šampioni nekdanje Češkoslovaške, nimajo izstopajočih posameznikov. Moštvo vodi nekdanji reprezentant Češkoslovaške in Češke, 48-letni Radoslav Latal. Po transfermarktu sta najvrednejša igralca 24-letni avstrijski napadalec Marvin Egho in 31-letni češki defenzivni zvezni igralec Jakub Rada. Vsekakor pa je njihov največji adut izjemno kolektivna igra. Zato se bo morala Olimpija še kako potruditi, da na povratno tekmo v City Areno, ki sprejme 19.200 gledalcev, odpotuje s karseda ugodnim rezultatom. Zmaje bo Evropska nogometna zveza za dosedanje uspehe nagradila z 1,1 milijona evrov, samo uvrstitev v skupinski del evropske lige pa bi navrgla še 2,9 milijona. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije