NOGOMET

Zmaji na igrišču šampionsko, v pisarnah pa kot amaterji

Nogometaši Olimpije še naprej nizajo odlične igre in zmage Po zmagi v Velenju imajo sedem točk prednosti pred Mariborom
Fotografija: Luka Menalo (na fotografiji levo) se je med strelce za Olimpijo vpisal tudi proti Rudarju. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Luka Menalo (na fotografiji levo) se je med strelce za Olimpijo vpisal tudi proti Rudarju. FOTO: Voranc Vogel

LJUBLJANA – Pogled na lestvico Prve lige Telekom Slovenije po petih krogih je eno samo veselje za navijače Olimpije, saj so njihovi ljubljenci z odliko opravili tudi nalogo v Šaleški dolini, kjer je Rudar klonil tako rekoč pred dojenčkovo sapico. Tako lahko slikovito opišemo premoč zmajev v knapovskem revirju, kjer so ob treh zadetkih še dvakrat stresli okvir domačih vrat in si priigrali kopico priložnosti za izdatnejšo zmago. »Odigrali smo popolno tekmo, zrelo in zasluženo zmagali. Mi hočemo zmagovati, in če hočeš zmagovati, moraš napadati. Zavedamo se, kaj pomenijo tri točke v Velenju, saj nekatere velike ekipe, kot recimo Maribor in Domžale, tega niso izkoristile. Zadovoljen sem, nikogar se ne bojimo. V vsako tekmo bomo šli kot v tokratno,« trener Olimpije Safet Hadžić še naprej promovira enostavnost v nogometu; kot glavni režiser očitno ve, kaj ima v rokah in kako iz ekipe izvleči optimalno igro.

V zmajevem gnezdu še naprej izstopa hrvaški dvojec Ante Vukušić-Luka Menalo, ob njiju blesti tudi Albanec Endri Čekiči; vsi so zadeli proti konfuznemu Rudarju, pri katerem novi trener Jani Žilnik težko lovi stabilnost ekipe zaradi klubskih pretresov. Vemo, zaradi medsebojnih razprtij so se šefi zeleno-črnih odpovedali trenerju Almirju Sulejmanoviću in športnemu direktorju Marijanu Pušniku, ki je v zadnjih sezonah predvsem zagotavljal napredek v mladinski šoli, igro, rezultate, kakovostne prestope igralcev v obe smeri in za velenjske razmere odličen zaslužek s prodajo igralcev. Vseeno je pričakovati, da bo Rudar ostal trd oreh za vse, čeprav je bil pred Olimpijo nebogljen. »Zadovoljni moramo biti, saj smo na težkem gostovanju vpisali tri točke. Vsi težimo k temu, da igramo napadalen nogomet, imamo žogo v svojih nogah in si ustvarjamo veliko priložnosti. Veseli smo, da smo igrali dobro in zmagali,« je dejal Menalo, ki še do konca avgusta ne bo edina tarča tujih oglednikov in menedžerjev.
Ne glede na to, da je Olimpija suverena na vrhu lestvice, vlada negotovost, saj nihče, niti predsednik Milan Mandarić, ne ve, kaj bo s klubom septembra, oktobra itn. Milo rečeno to deluje zelo amatersko, kajne? Prednost sedmih točk pred Mariborom je v tem trenutku zgolj statistični posladek.

Povsem drugačen kot v Olimpiji je položaj v Domžalah, kjer imajo strogo določeno strategijo delovanja, vse službe funkcionirajo, na startu sezone, ko so že na glas govorili o napadu na prvo mesto, pa se je rumeni družini vse podrlo na igrišču. Trener Simon Rožman je dobil zadnje opozorilo v dvoboju s Celjem (3:5), zdaj bo moral končno dvigniti moštvo z dna lestvice.

Brez navijačev iz Malečnika in Miklavža

Slovenski nogometni prvak Maribor je v 48 urah opravil pot od zmage do kaosa in na silo vzpostavljenega miru, ki lahko povzroči nov izbruh. Z napovedanim odstopom je dal trener Darko Milanič po prvi ligaški zmagi v tej sezoni športnemu direktorju Zlatku Zahoviću vedeti, da je on trener. To naj bi bila druga resnica iz slačilnice, saj je Zahović st. posegel na delovno področje trenerja, ki je na hierarhični lestvici resda podrejen direktorju, a naj bi bil vsaj neodvisen pri ustvarjanju taktike in izbire enajsterice.

Milanič je bil včeraj spet v vijolični posadki na letalu za Trondheim, kjer Maribor drevi (19.00) čaka misija nemogoče. V povratni tekmi 3. kroga kvalifikacij za ligo prvakov bo poskušal proti Rosenborgu nadomestiti poraz iz Ljudskega vrta z 1:3. Milanič je bil na čelu udarne ekipe, ki je štela 22 igralcev (Aleks Pihler je zaradi poškodbe ostal doma, prvič v sezoni pa je v moštvu za Evropo Luka Zahović), in z nazivom trener ter ne le v. d. trenerja ali trenerja v odhajanju. Njegova odstopna ponudba je že pozabljena, malo manj pa Zahovićeve omalovažujoče puščice, ki so letele proti »vaščanom« iz primestja. Direktor s stalnim bivališčem v Razvanju je udrihal po navijačih s plačano vstopnico iz Malečnika in Miklavža, po čistilkah ...
»Prepričan sem o uspehu,« je Zahović še podžgal tekmovalne strasti. Športna realnost je precej drugačna in ne preveč optimistična, a vijoličnim še vedno omogoča, da bi 29. t. m. v LV odmevala himna evropske lige. Če je misija Rosenborg že izgubljena (razen v primeru zmag s 3:0, 4:1, 5:2       ...), ima Maribor še vedno žezlo v ognju. Boril se bo za preboj v EL, ki prav tako zagotavlja veliko milijonov evrov. Uvrstitev v rezervni raj, skupinski del, pelje čez bolgarskega prvaka Ludogorca, ki je že v prvi tekmi 3. kroga kvalifikacij za EL valižanski ekipi The New Saints nasul pet golov. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije