Zmagovalcem se je nasmehnila sreča

Obetavna vrnitev v ligaški ritem v 1. SNL. Naslednji, 27. krog bo še bolj vznemirljiv.
Fotografija: Amir Dervišević je zanesljivo zadel enajstmetrovko. FOTO: NK Maribor
Odpri galerijo
Amir Dervišević je zanesljivo zadel enajstmetrovko. FOTO: NK Maribor

Favoriti so 26. krog v 1. SNL preživeli, vsak na svoj način. Nogometaši Olimpije so bili proti igralcem Tabora učinkoviti, vendar manj všečni kot običajno, Celjani so izkoristili naivnost velenjskega Rudarja in si pridobili izkušnjo več za rutinska zmagovanja, Mariborčani so bili v Domžalah še najbližje spodrsljaju, po zasuku pa so bili v taboru prvakov v domala evforičnem stanju. V seštevku je ligaška vrnitev v tekmovalni ritem ponudila več od pričakovanj.

Bilanca uvodnega dejanja nadaljevanja sezone na lestvici ni spremenila razmerja sil. Toda v 27. krogu, ki se bo začel že v petek z dvema tekmama, nadaljeval s sobotnim derbijem vodilnega in drugouvrščenega moštva v Stožicah ter končal v nedeljo z lokalnim v Ljudskem vrtu, kjer bo gostoval Aluminij, bodo padle maske.

Mura slovenska, Maribor pa s širino

Brez sreče ne gre, to so dodobra izkusili zmagovalci, ki bi se v sobotno, nedeljsko ali ponedeljkovo jutro lahko zbudili s precej slabe volje. Celjane je reševal tudi vratar Matjaž Rozman, Olimpija je ušla enajstmetrovki pri izidu 0:0, Maribor pa je z enim strelom v roko povzročil domžalski razpad. Poraženec kroga od moštev je Aluminij, ki je vidno oslabljen, brez najboljših strelcev Nikole Leke, Mihaela Klepača in rezervnega aduta Luke Štora je izgubil s slovensko Muro. Soboški trener Ante Šimundža je imel v začetni enajsterici le dva tujca, oba tričetrt domača, Medžimurca Luko Bobičanca in Dalmatinca Matka Obradovića. Tako je na najboljši možni način odprl lov za pokalno lovoriko. Prva ovira pa bo danes znova Aluminij.
Rudi Požeg Vancaš je z mojstrsko akcijo postavil piko na i mariborskemu zasuku v Domžalah. FOTO: NK Maribor
Rudi Požeg Vancaš je z mojstrsko akcijo postavil piko na i mariborskemu zasuku v Domžalah. FOTO: NK Maribor

Novemu dvojcu pri Mariboru je odleglo

Maribor 75 minut ni imel sreče, v 78. minuti jo je imel in potapljajoča se ladja je nenadoma postala rušilec. »Zelo sem vesel, da smo prikazali pravi značaj. Takšen Maribor si želim videti. Mi se nikoli ne vdamo,« je bil navdušen trenerski novinec Sergej Jakirović. Zato je imel res razlog, saj je ob svojem prvem vodenju takoj občutil stres na vijolični klopi, na kateri je imel predvsem več boljših igralcev kot domači kolega Andrej Razdrh. Ljubljančan je zamudil z menjavami in se uštel, ker domžalski starci niso bili več kos mariborskim napadom.

Stožice bodo celjska ura resnice

A Maribor le ni bil tako nov ali všečen, da bi se Jakirović in športni direktor Oliver Bogatinov lahko prepustila lagodju. Je pa bolje novo poglavje začeti z zmago kot s spodrsljajem. Tako kot bi to lahko razumel očitno vse večji rušilec Olimpijinega šampionskega ritma Milan Mandarić. Predsednikove kritike o igri bi bile razumne, če bi bila Olimpija popolna in bi imela lažjega nasprotnika. A Tabor je vse prej kot to, doma, na manjšem igrišču, je še posebno nabrušen in z vidno italijansko filozofijo v igri, ki na Apeninih tudi serijskemu prvaku Juventusu na gostovanjih pri malih povzroča velike igralne težave. Če Tabora ne bodo zlomile višje sile, bo Sežana za večino tekmecev pomenila peklensko gostovanje.

Za Celjane bo derbi z Olimpijo prva in bržkone zadnja ura resnice. O tem, ali so šampionske ambicije realne. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije